Pénzügy

Akár 15 ezer munkahely megszűnhet

Durbák Ildikó
Durbák Ildikó

2012. 02. 17. 13:37

A kereskedelem lesz az egyik vesztese a dohánytermékek árusítását monopolizáló trafiktörvénynek. Akár 15 ezer munkahely is veszélybe kerülhet.

Korábban a témában:

Az előírások alapján 6240 üzletben lehetne országosan dohányterméket forgalmazni. Ez nem jelenti azt, hogy automatikusan 13 ezer üzletben majd nem lehet árusítani, míg 6240-ben lehet, hanem átalakul a kereskedelem. A boltok száma évek óta csökken, és a meglévő boltok közül több átalakulhat. A dohánytermékeken alacsony a nyereség, az iparági átlag 4,5 százalék. Az üzleteknek önmagában nem éri meg cigarettát tartani, ma is csak azért tartják, mert jelentős forgalmat generál, és ha a vevő már bement az üzletbe, még mást is fog venni – derül ki a GfK Hungária legfrissebb elemzéséből, amelyet az index.hu közölt.

Az üzlet teljes forgalmát nézve a vegyes élelmiszerüzletek esetében nem ritkán a forgalom 30 százaléka származik cigarettából. Ha ezeknél az üzleteknél kiesik a dohányforgalom, a működés már veszteségbe fordul.

Két lehetősége van a boltoknak: vagy bezár az üzlet, vagy egyre szélesebb termékkört fog szürkén beszerezni. A GfK számításai szerint országosan a jelenleg dohányterméket forgalmazó kisboltok közül 2500-3500 bezárhat, a 13 ezer megszűnő értékesítési helyből legvalószínűbben a független, legkisebb alapterületű boltok szűnnek meg. Átlag 2 fővel számolva ez minimum 5000-10 000 ember munkahelyének törlését jelenti.

A dohánytermékek kikerülésével érintettek lesznek még olyan kereskedelmi csatornák, mint az alapvetően újságot árusító üzletek és a benzinkutak. Újságosok zárhatnak be a dohánytermékek kikerülése miatt, a benzinkutaknál azonban ez nem valószínű. Mivel ebben a két bolttípusban a hosszabb nyitva tartás és a jó megközelíthetőség a fő versenyelőny, ha ez megszűnik, nem éri meg a hosszú nyitva tartás. Az üzletek jelentős részében tehát ez rövidül, illetve pl. megszűnik az éjszakai műszak. A GfK számításai szerint ez összességében további 2000 fő elbocsátásával jár. A logisztikában, raktározásban dolgozókkal együtt, így összességében 10 000-15 000 munkahely megszűnését eredményezheti a kereskedelem egészében, a jelenlegi formájában megszűnő dohánykereskedelem

A legális kereskedelem szűkülése mellett a feketekereskedelem erősödésére lehet számítani – hívja fel a figyelmet a GfK. Az elmúlt években folyamatosan csökkent az illegális dohányforgalom. A kutatóintézet 2011-es felmérése szerint a teljes piacból 4,2 százalék volt az illegális cigaretták aránya (a csúcspont 2005-ben 27,4 százalék volt). A folyamatosan csökkenő illegális részesedés már az idén növekvőbe fordulhat, előrejelzések szerint 5-6 százalékra, míg jövőre a kereskedelmi korlátozás miatt 7-10 százalékot is kitehet. Ez jövedékiadó- és áfakiesést eredményez a költségvetésben: a GfK Hungária számításai szerint a dohánytermékekből származó bevétel 2012-ben 10-15 milliárd, 2013-ban pedig 25-30 milliárd forintos csökkenéséhez vezethet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.