Pénzügy

Akár 15 ezer munkahely megszűnhet

A kereskedelem lesz az egyik vesztese a dohánytermékek árusítását monopolizáló trafiktörvénynek. Akár 15 ezer munkahely is veszélybe kerülhet.

Az előírások alapján 6240 üzletben lehetne országosan dohányterméket forgalmazni. Ez nem jelenti azt, hogy automatikusan 13 ezer üzletben majd nem lehet árusítani, míg 6240-ben lehet, hanem átalakul a kereskedelem. A boltok száma évek óta csökken, és a meglévő boltok közül több átalakulhat. A dohánytermékeken alacsony a nyereség, az iparági átlag 4,5 százalék. Az üzleteknek önmagában nem éri meg cigarettát tartani, ma is csak azért tartják, mert jelentős forgalmat generál, és ha a vevő már bement az üzletbe, még mást is fog venni – derül ki a GfK Hungária legfrissebb elemzéséből, amelyet az index.hu közölt.

Az üzlet teljes forgalmát nézve a vegyes élelmiszerüzletek esetében nem ritkán a forgalom 30 százaléka származik cigarettából. Ha ezeknél az üzleteknél kiesik a dohányforgalom, a működés már veszteségbe fordul.

Két lehetősége van a boltoknak: vagy bezár az üzlet, vagy egyre szélesebb termékkört fog szürkén beszerezni. A GfK számításai szerint országosan a jelenleg dohányterméket forgalmazó kisboltok közül 2500-3500 bezárhat, a 13 ezer megszűnő értékesítési helyből legvalószínűbben a független, legkisebb alapterületű boltok szűnnek meg. Átlag 2 fővel számolva ez minimum 5000-10 000 ember munkahelyének törlését jelenti.

A dohánytermékek kikerülésével érintettek lesznek még olyan kereskedelmi csatornák, mint az alapvetően újságot árusító üzletek és a benzinkutak. Újságosok zárhatnak be a dohánytermékek kikerülése miatt, a benzinkutaknál azonban ez nem valószínű. Mivel ebben a két bolttípusban a hosszabb nyitva tartás és a jó megközelíthetőség a fő versenyelőny, ha ez megszűnik, nem éri meg a hosszú nyitva tartás. Az üzletek jelentős részében tehát ez rövidül, illetve pl. megszűnik az éjszakai műszak. A GfK számításai szerint ez összességében további 2000 fő elbocsátásával jár. A logisztikában, raktározásban dolgozókkal együtt, így összességében 10 000-15 000 munkahely megszűnését eredményezheti a kereskedelem egészében, a jelenlegi formájában megszűnő dohánykereskedelem

A legális kereskedelem szűkülése mellett a feketekereskedelem erősödésére lehet számítani – hívja fel a figyelmet a GfK. Az elmúlt években folyamatosan csökkent az illegális dohányforgalom. A kutatóintézet 2011-es felmérése szerint a teljes piacból 4,2 százalék volt az illegális cigaretták aránya (a csúcspont 2005-ben 27,4 százalék volt). A folyamatosan csökkenő illegális részesedés már az idén növekvőbe fordulhat, előrejelzések szerint 5-6 százalékra, míg jövőre a kereskedelmi korlátozás miatt 7-10 százalékot is kitehet. Ez jövedékiadó- és áfakiesést eredményez a költségvetésben: a GfK Hungária számításai szerint a dohánytermékekből származó bevétel 2012-ben 10-15 milliárd, 2013-ban pedig 25-30 milliárd forintos csökkenéséhez vezethet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik