Pénzügy

Huszonöt éves az Erasmus

Angyal Ágnes
Angyal Ágnes

2012. 02. 01. 13:35

Idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját az Európai Unió Erasmus programja, amely az Európai Bizottság értékelése szerint a világ legsikeresebb hallgatói csereprogramja.

Korábban a témában:

A program 1987-es létrehozása óta közel hárommillió egyetemi és főiskolai hallgató tanulhatott vagy dolgozhatott gyakornokként külföldön. Maradandó benyomások és új távlatok – 25 éves az Erasmus mottóval Az EU ünnepi rendezvénysorozatot tart, amelyet Andrula Vasziliu oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős biztos nyitott meg.

Az évfordulóval kapcsolatban José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnök úgy nyilatkozott: “Az Erasmus hatása kimagasló, nemcsak az egyéni hallgatókra, de az európai gazdaság egészére nézve is. Támogatja a magas színvonalú oktatást és a korszerű felsőoktatási rendszereket; az egyetemek és a munkáltatók szorosabb kapcsolatának elősegítésével pedig hozzájárul a munkaerő-piaci készségkereslet és -kínálat összehangolásához. A program önbizalmat ad és lehetőséget kínál a fiataloknak, hogy olyan országokban dolgozzanak, ahol megfelelő munkahelyek állnak rendelkezésre, és ne ragadjanak ott olyan munkaerőpiacokon, ahol nincs szükség az általuk megszerzett képesítésekre.”

A program 1987-es indításakor 3244 vállalkozó szellemű egyetemi és főiskolai hallgató szerezhetett tanulmányi tapasztalatokat a résztvevő 11 ország egyikében. Jelenleg 33 ország vesz részt a programban – a 27 uniós tagállam, valamint Horvátország, Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc és Törökország.

Idén több mint 250 ezer hallgató részesül az Erasmus program támogatásában. A legnépszerűbb célállomás Spanyolország, Franciaország, az Egyesült Királyság, Németország és Olaszország, a legtöbb Erasmus ösztöndíjast pedig várhatóan Spanyolország, Franciaország, Németország, Olaszország és Lengyelország küldi.

Tanárok és más felsőoktatási dolgozók szintén részesülhetnek uniós támogatásban ahhoz, hogy külföldön oktassanak vagy képzést tartsanak; 2010 és 2011 folyamán közel 40 000-en kaptak erre lehetőséget.

A 2007 és 2013 közötti időszakra az Európai Unió közel 3 milliárd eurót irányzott elő az Erasmus program támogatására.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.