Pénzügy

Jobb tudni, ha nem kellek?

Vannak álláskeresők, akik akkor is szeretnének visszajelzést a HR-estől, ha nem feleltek meg, mások ezt nem várják el. Vajon érdemes kérdezősködni, hogy áll az ügyünk?

A toborzási, kiválasztási folyamat hosszabb lett, a cégek sokszor bizonytalanok abban, hogy valóban kell-e egy új ember, telik-e rá. Ha viszont eldöntötték, hogy igen, akkor a lehető legjobb jelöltet szeretnék kiválasztani.

HR-szakértők szerint 10 napon, de legkésőbb két héten belül általában érkezik visszajelzés az álláskeresőknek, ha megfelelőnek találták a cégnél a pályázatukat. Ha megadtak egy jelentkezési határidőt, akkor attól az időponttól érdemes számolni. Ám ha nem jön válasz, az az esetek 99 százalékában azt jelenti, hogy nem jutott be a munkát kereső a következő körbe. Valójában azonban nem hungarikum az, hogy nem jeleznek vissza az álláskeresőknek a HR-esek, ez globális jelenség.

Azt nem érdemes kérni az önéletrajz elküldésekor, hogy mindenképp írják meg, miért nem feleltünk meg. Arra nincs lehetősége, ereje egy HR-esnek, hogy a több száz jelentkezőnek személyre szóló elemzést küldjön. Az azonban könnyen megoldható lenne, hogy az összes pályázó kapjon egy automata választ, amelyben megköszönik a jelentkezését, és közlik vele: csak akkor keresik, ha megfelelőnek találják az állásra. Ezzel azonban a magyar cégek legtöbbjénél nem foglalkoznak.

Érdemes telefonálni

Ha nem érkezik semmiféle visszajelzés, de az álláskereső még reménykedik, hogy talán mégis ő lesz a kiválasztottak egyike, akkor annyit megtehet, hogy küld még egy e-mailt. Úgy érdemes érdeklődni, hogy megkérdezzük: megkapták-e az előző levelet, és azzal magyarázni az ismételt megkeresést, hogy esetleg valami hiba lehetett a levelezőrendszerünkkel. Ha erre sem jön válasz, akkor még egy telefont is „megkockáztathatunk” – veszíteni nem veszíthetünk vele, és legalább bizonyosságot kapunk.

Ám ha valaki már részt vett egy állásinterjún, akkor viszont a HR-esnek jelezni kellene neki, ha mégsem őt választották. Az interjúkra már nem akkora embertömeget hívnak be, hogy ez kezelhetetlen lenne. A személyes beszélgetés során érdemes az álláskeresőnek rákérdeznie arra, hogy körülbelül mikorra várható a döntés, és ha addig az időpontig nem értesítik, akkor érdeklődhet. Sokszor előfordul, hogy a cégnél hitegetik a jelentkezőket – ez lehet a döntésképtelenség miatt, vagy pedig azért, mert már találtak egy megfelelőnek tűnő embert, aki azonban még nem mondott igent. Miatta „talonban” tartják a többieket, hátha mégsem sikerül meggyőzni.

(A cikk elkészítésében Herczku Mónika, a Profession.hu karrier-tanácsadója és Juhos Andrea karrier-tanácsadó, a DBM Magyarország vezetője segített.)

TÖBB EZER ÁLLÁSLEHETŐSÉG A PROFESSION.HU-N, KATT IDE!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik