Pénzügy

Nem lesz béremelés jövõre?

Nehéz helyzet elé állítja a kormányzat a munkáltatókat, nem tudják ugyanis, hogy jövõre mibõl teremtik elõ a pénzt az elvárt béremeléshez – derült ki egy, még folyamatban lévõ kutatásból. A törvény által elõírt bérkompenzáció megfizetését több cégnél lehetetlennek tartják, elbocsátásokat terveznek.

Jelentõs kisebbségben vannak azok a munkaadók, amelyek úgy gondolják, hogy a 2012-es év javuló gazdasági lehetõséget hoz a szervezetük számára – áll a jelenleg még folyó Fizetésemelés 2012 felmérésben. A kutatásban eddig részt vevõ cégek vezetõi és HR-esei válaszaiból kitûnik, hogy az idei helyzetüket sem tekintették túl biztatónak. A DEVISE Hungary és a Simconsult együttmûködésében folyó felmérés a munkáltatók szándékát vizsgálja a bérek és béren kívüli juttatásokról.

A cégek között – vállalatmérettõl, illetve szektortól függetlenül – túlnyomó többségben vannak azok, amelyek kifejezetten romló vagy legfeljebb stagnáló gazdasági kilátással számolnak, ez pedig visszaköszön a béremelési terveikben is. Sajnos most is vannak szervezetek, ahol a jelenlegi lehetõségek alapján jövõre bércsökkentéssel kalkulálnak – mondta Dara Péter, a DEVISE ügyvezetõ igazgatója.

A kutatás részadatai alapján kiderült: a kormányzati minimálbér-emelési elképzelés megvalósítása is sok céget súlyos helyzetbe hozna. Többen pedig például létszámleépítésre készülnek az adóváltozások miatti bérkompenzáció kötelezõvé tétele miatt.

A személyi jövedelemadózást, a járulékterheket illetõ változások az RSM DTM Hungary szakértõi számításai szerint azt eredményezik, hogy a gyermektelen és az 1 gyermekes munkavállalóknál 200 ezer forintos bruttó havi fizetés alatt, míg a 2 gyermekeseknél 150 ezer forintos limit felett mintegy 10 százalékos béremelésre lenne szükség. Utóbbiaknál 150 ezer forint alatt 5,48 százalékos emelés is „elegendõ” lenne a jövedelmek reálértékének megõrzéséhez. Ez a Fizetésemelés 2012 kutatás mai napig beérkezett adatai alapján úgy tûnik, hogy messze nem fog teljesülni a válaszadóknál.

A felmérésben azt jelezték a cégek, hogy leginkább a szervezet gazdasági helyzete a befolyásoló tényezõ a béremeléskor, ám az adatokat elemezve az látható, hogy alig több mint 10 százaléknyi azon munkáltatók száma, ahol az idei évi célok a tervek felett teljesülnek – hívta fel a figyelmet Dara Péter. A kutatást még szeptember 30-áig kitölthetik a vállalkozások, október 6-ától lesznek nyilvánosak az adatok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik