Pénzügy

Felháborodtak a rendőrök

A Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) visszautasítja a Fidesz-frakció vádaskodását, a szerdai forgalomlassító demonstráció szervezőinek politikai megbélyegzését.

A Fidesz-frakció előző nap közölte: álláspontja szerint az útzárakat és tiltakozó demonstrációkat szervezők ismét bebizonyították: nem akarnak dolgozni, és politikai céljaik érdekében attól sem riadnak vissza, hogy a munkába jutásban másokat is akadályozzanak.

Az FRSZ erre reagálva hangsúlyozta: a volt szocialista országokban 1989-ben elsőként megalakult rendőrszakszervezetként, húszéves fennállásuk alatt következetesen távol tartották magukat a politikától. “Az éppen hatalmon lévő kormány pártpolitikai támogatottságától függetlenül mindenkor következetesen álltunk ki a rendőrség állományában szolgálatot teljesítők jogainak védelméért” – írták a közleményben.

Az érdekképviselet álláspontja szerint a szerdai országos félpályás, forgalomlassító útlezárások megtartásával sem tettek mást; akciójukat a munkavállalói jogok védelméért, a korkedvezményes és korengedményes nyugdíjak megóvásáért és az érdemi háromoldalú érdekegyeztetés helyreállításáért hirdették meg. Jelzik azt is, a demonstrációnak nem volt célja, hogy mások munkába járását akadályozzák vagy bárkinek sérelmet okozzanak.

Útlezárással tiltakoztak

Szerdán országszerte 40 helyen tartottak félpályás útlezárással egybekötött demonstrációt a szakszervezetek a munka világát, valamint a nyugdíjakat érintő kormányzati intézkedések és tervek elleni tiltakozásul. A Liga Szakszervezetek elnöke, Gaskó István azt mondta: ha nem sikerül megállapodniuk a kormánnyal, akkor a mostaninál nagyobb demonstrációkat szerveznek őszre. (Az fn.hu cikkét itt találja a tiltakozó akcióról.)

“Ezzel szemben a Fidesz-frakciót senki nem hatalmazta fel arra, hogy a civilizált világban általánosan elismert jogelveket semmibe véve megvonja a nyugdíjat azoktól, akik azt korábban törvényesen és jóhiszeműen szerezték meg” – írták.

Kitérnek arra is, nem vitatják a kormány és az Országgyűlés azon jogát, hogy a szociális ellátórendszert a társadalmi igazságosságnak megfelelően alakítsa át úgy, hogy tekintettel van a gazdasági lehetőségekre, a jelenlegi és a jövőben várhatóan rendelkezésre álló pénzügyi forrásokra. Megjegyzik ugyanakkor, hogy ez a törekvés “nem járhat a magyar és a nemzetközi jog által elismert és védelemben részesített alapvető emberi jogok sérelmével”. Ennek védelméért mindenkor ki fognak állni, miként az alaptalan politikai megbélyegzést is vissza fogják utasítani – szögezték le.

MSZP: a Fidesz kérjen bocsánatot!

Török Zsolt MSZP-szóvivő csütörtöki közleményében azt írja: a kormánypárt “minden eddiginél messzebbre ment az arcátlanságban”, amikor a munkanélküliség elleni harcot szembeállította a munkába járók akadályozásával. Az MSZP álláspontja szerint “a csökkenő bérektől, emelkedő áraktól szenvedő munkavállalók durva megsértése” a Fidesz nyilatkozata, amely közlésük szerint “már a demokrácia, a szólás- és véleményszabadság (egyelőre csak) verbális eltiprása, de legalábbis megkérdőjelezése”.

Az ellenzéki párt kitér arra is, hogy véleményük szerint a dolgozók joggal demonstrálnak akkor, amikor a kormány által bevezetett igazságtalan adórendszer miatt az ő jövedelmük csökken, miközben a miniszterek, államtitkárok nettó fizetése havi 2-300 ezer forinttal több lett. “Ráadásul az elhibázott gazdaságpolitika miatt a munkavállalók, nyugdíjasok újabb és újabb megszorításokat kénytelenek elszenvedni” – teszik hozzá.

A szocialisták arra szólítják fel a kormánypárt képviselőit, hogy határolódjanak el a szerdai nyilatkozattól és fogadják el azt az MSZP által a parlamentnek benyújtott javaslatcsomagot, amely szerintük igazságosabb adórendszert eredményez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik