Pénzügy

Így csökkenti a nettó béreket az egykulcsos

A KSH adatai szerint a költségvetési alkalmazottak csaknem felének kellett bérkiegészítést adni, hogy az új, egykulcsos adórendszer miatt ne csökkenjen a nettó bérük - ilyen kiegészítés a versenyszféra alkalmazottainak nem jár.

Január-áprilisban a teljes munkaidőben dolgozó költségvetési alkalmazottak csaknem felének, 46 százalékának járt a bérkompenzáció, mert az új szja-szabályok miatt a nettó bérük jelentősen csökkent volna. Átlagosan 5200 forintot kaptak juttatásként emiatt – olvashatjuk a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb gyorsjelentésében.

A közszolgák és állami cégeknél dolgozók átlagos bruttó keresete 200 400 forint volt 2011. első négy hónapjában, 4,5 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbihoz képest. (Tavaly az eseti keresetkiegészítés januári és márciusi kifizetése miatt volt magasabb a jövedelmük.) A nettó bérük átlagosan 135 624 forint volt, a fizikai dolgozóké 93 529, míg a szellemi munkát végzőké 149 362 forint.

Senki nem jár rosszabbul?

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az fn.hu-nak korábban adott interjújában az egykulcsos adórendszer kapcsán közölte: „a gyermekeseknél nyilvánvaló, hogy emelkedik a nettó bérük. A gyermeket nem nevelőknél valóban van olyan bérsáv, amelynél csökkenne a nettó bér 1-5 ezer forint körül. Ezt a versenyszférában a béremelkedés kiegyenlíti majd. A közszférában pedig 1 és 5 ezer forint közötti veszteség lenne akkor, ha nem történne nominális béremelés, és az állam nem lépne közbe. De az állam közbelép. Mindenkinek, akinek jövőre csökkenne a nettó bére, az állam annyi pluszösszeget ad, amellyel „nullára”, tehát az idei szintnek megfelelően kipótolja az összeget.”

Ezt a kompenzációt csak a közszféra dolgozóira nézve vállalta az állam, a miniszter szerint „ha ez minden munkavállalóra – arra a nagyjából 3,8 millióra vonatkozna – akkor az mintegy 100 milliárd forintba kerülne az államnak. Mivel csak a közszférára vonatkozik, elegendő 25- 30 milliárd forint.”

Az állam a költségvetésből mintegy 22 milliárd forintot szán a kompenzáció fedezetére, a pénzt a 2011. évi költségvetési törvényben megjelölt céltartalék terhére fizetik ki az érintett intézményeknek. Az intézmények ezeket az összegeket kizárólag a bérkompenzációra használhatják fel, és azzal az év végén el kell számolniuk.

Fehér József, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete főtitkára rámutatott, hogy a tavalyi nettó kereset nominálisan sem őrződik meg annál, aki nem vehet igénybe gyerekkedvezményt, mert 2011-ben már nem kapják meg a tavaly két részletben utalt 98 ezer forintos illetménykiegészítést sem a közszolgák. És a kompenzáció során nem veszik figyelembe az inflációt sem, emiatt a reálbérek csökkenhetnek – mondta korábban az fn.hu-nak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik