Pénzügy

Túl sok a minimálbér az államnak?

admin
admin

2011. 06. 14. 16:25

Alaposan rácáfol a Pintér Sándor által benyújtott törvényjavaslat a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által ígértekre, ráadásul megteremti annak a lehetőségét, hogy a közfoglalkoztatottakat még a minimálbérnél is kevesebbért dolgoztassák.

Nem lehet a minimálbérnél magasabb a munkanélküli segély – derül ki a Pintér Sándor belügyminiszter által benyújtott törvényjavaslatból. Kevesebb viszont lehet: a járulékalap 60 százaléka a segély fizetésének első időszakában (legfeljebb 91 nap). A segélyfizetés maximális időtartama 180 nap lehet, ha elég sokat dolgoztak munkanélkülivé válásuk előtt (10 járulékfizető nap ér 1 segélyes napot – most öt az egyhez az arány).

Matolcsy György korábban azt mondta, a munkanélküli segély maximális időtartama 3 hónap lesz, a munkanélkülivé vált a korábbi fizetésének az első hónapban 90, a második hónapban 80, a harmadik hónapban 70 százalékát kapja majd. Az elképzelés részleteiről annak elhangzása után többször érdeklődtünk a minisztériumnál, választ azóta sem kaptunk.

A részleteket – ha voltak is – többszörösen felülírta a belügyminiszter által benyújtott javaslat. A Nemzetgazdasági Minisztérium kedden közleményt adott ki „Nem puhult fel a Széll Kálmán Terv” címmel, s fölhívják a figyelmet, hogy a javaslat „teljesíti azt az elvárást is, hogy az álláskeresési járadék időtartama átlagosan 3 hónap alá csökkenjen”.

Józan ésszel ugyan aligha gondolhatta bárki is, hogy Pintér drákói javaslata felpuhítaná az Orbán-csomagot, a minisztériumnak inkább arra kellene választ adnia, hogy mi lett „a fizetés 90-80-70 százalékát kapja a munkanélküli” elképzelésükből. Erre azonban hiába kerestük a választ a kommünikében.

A Pintér-javaslat – amelyet korábbi cikkünkben általánosságban bemutattunk – megdöbbentő része, hogy a kormány, hogy a közfoglalkoztatási bér és a közfoglalkoztatási garantált bér mértékét rendeletben állapítja majd meg.

Ez valószínűleg a minimálbérnél, illetve a garantált bérminimumnál alacsonyabb lesz. Bár ez a törvényjavaslatban nincs konkrétan leírva, mégis nyilvánvaló. Magasabbat nem lenne értelme fizetni, hiszen akkor az állam a vállalkozások elől szívná el a munkaerőt, ami nem lehet cél. Ugyanannyit nincs értelme fizetni, mert akkor fölösleges volt új jogi kategóriát létrehozni.

A kérdés tehát csak az lehet, hogy mennyivel lesz alacsonyabb a közfoglalkoztatási bér a minimálbérnél. A javaslat egyik eleme szerint a közfoglalkoztatási garantált bér el kell, hogy érje a közfoglalkoztatott számára a közfoglalkoztatást közvetlenül megelőzően folyósított álláskeresési járadék [ez legfeljebb minimálbér lehet], illetve a foglalkoztatást helyettesítő támogatás havi összegét [ez megfelel a jelenlegi bérpótló juttatásnak, ami 28500 forint]”. Elképzelhető, hogy jelentős lesz a különbség.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.