Pénzügy

Az osztrák cégek fele magyarokat vár

admin
admin

2011. 03. 17. 06:43

Az osztrák cégek 57,8 százaléka elsősorban Magyarországról vár alkalmazottakat a május elsején esedékes munkaerő-piaci nyitás után, a legkeresettebbek az ipari és kereskedelmi szakmák - közölte legújabb kutatásának eredményeit a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft.

Az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott kelet-közép-európai országok állampolgárai, így a magyarok is szabadon vállalhatnak munkát Ausztriában (és Németországban) 2011. május 1-jétől.
Az ausztriai központtal működő, és Magyarországon is jelen lévő Trenkwalder közel 400 osztrák vállalat részvételével végzett kutatást azért, hogy felmérje a magyar munkaerő elhelyezkedési esélyeit. Az eredmények alapján pozitívak a várakozások: a megkérdezett osztrák vállalatok közel kétharmada úgy gondolja, hogy a nyitásnak jó hatása lesz a helyi munkaerőpiacra.

Az, hogy a kutatásban részt vevő cégek Magyarországot részesítik előnyben, annak is köszönhető, hogy Magyarország és Ausztria kölcsönösen elismerik egymás szakképzéseit. A magyarokon kívül igen keresettek a szlovákok (48 százalék) és a szlovének (44 százalék) is.

A felmérés szerint a legnagyobb kereslet az ipari (32,5 százalék) és kereskedelmi (28,9 százalék) szektorban várható, valamint bizonyos irodai vagy technikai területeken (18,4-18,4 százalék). Ezenkívül jelentős igény mutatkozik a magyar munkaerő iránt az építőiparban is (közel 15 százalék).

Ennek ellenére nem várható “kritikus” munkaerő kiáramlás Ausztriába – idézi a közlemény Köves Balázst, a Trenkwalder magyarországi értékesítési és marketing vezetőjét. A szakértő hozzáfűzte: az osztrák vállalkozások csupán 37 százaléka érzi úgy, hogy kellő ismerettel rendelkezik a törvényi és piaci változásokról, továbbá az Ausztriában érvényes szigorú törvényi szabályozások – például azonos bérek – miatt a magyar munkaerő nem esik kedvezőbb elbírálás alá a munkafeltételeket tekintve.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.