Pénzügy

Még meggondolhatjuk a továbbtanulást

Még csütörtökig módosíthatják a jelentkezési adataikat a felsőoktatásba felvételizők. Néhány kattintással elküldhetik a javítási kérelmeiket, pótolhatják a hiányosságokat, de akár törölhetik is a jelentkezésüket. A végső határidő július 8., a ponthatárok pedig három hét múlva derülnek ki.

Az érvényes jelentkezést benyújtók már megkapták az Oktatási Hivataltól a regisztrációs levelet, amelynek segítségével a jelentkezők ellenőrizhetik, helyesen kerültek-e be adataik a felvételi eljárás központi adatbázisába. Ezt a Felvi.hu-n keresztül is megtehetik: az itt található „Én felvim” oldalon ellenőrizhetik a személyes adataikat, a jelentkezési helyeiket, valamint a beküldött dokumentumok feldolgozottságát. Azok is megnézhetik itt az adataikat, akik nem elektronikusan, hanem postai úton jelentkeztek, ám nekik regisztrálniuk kell a felületen.

Levélben vagy neten

Az e-felvételi mellett postai úton is elküldhetők az Oktatási Hivatalnak a dokumentumok a 1380 Budapest, Pf. 1190 címre. A formanyomtatvány a Kérvénytárból tölthető le. Mindegyik másolaton fel kell tüntetni a jelentkező nevét és a felvételi azonosító számát (a jelentkezési lapon lévő 12 jegyű szám, ez a regisztrációs levélben is szerepel).

Az adat- és sorrendmódosítás, valamint a dokumentumpótlás végső határideje július 8., eddig küldhetik el a felvételizők elektronikusan vagy postai úton a különböző módosítási kérelmeket – például ha valakinek a jelentkezés benyújtása óta megváltozott a neve, lakcíme, vagy azóta tette le a nyelvvizsgát, kapta meg az érettségi bizonyítványt. Ezek a dokumentumok azért fontosak, mert a felvételi pontszámítás során csak a megfelelő igazolás másolatának beérkezése után érvényesítheti a jelentkező a többletpontokat.

A jelentkezési sorrend is módosítható, ám az csak egyetlen egyszer, és csak a már megjelölt helyeket lehet átrendezni, új szakra már nem jelentkezhetünk. Ezt azoknak érdemes megtenni, akik a jelentkezés után döbbentek rá, hogy valamelyik intézménybe, szakra mégsem szívesen járnának.

Annak alapján például, ha az adott egyetemen, főiskolán egy szakra túlságosan kevesen jelentkeztek, az is kikövetkeztethető: nem biztos, hogy valóban elindul a képzés szeptemberben. Ekkor érdemes hátrébb tenni ezt a szakot, hiszen ha a pontszám alapján be is jutna a felvételiző, elképzelhető, hogy nem kezdheti el a félévet. Ha pedig valaki az előzetes alkalmassági vizsgán nem felelt meg, akkor is érdemes átrendezni a jelentkezéseket, és a legvégére tenni azt, ahová eleve reménytelen a bejutás. Emellett lehetőség van akár a törlésére is.

POP és vonalhúzás három hét múlva

Június 22-én este derülnek ki a ponthatárok. Ezután az Oktatási Hivatal minden jelentkezőnek úgynevezett „besorolási döntést” küld arról, hogy az egyes jelentkezési helyeken hány pontot értek el, mennyi ott a ponthatár és hová sikerült bejutniuk. Ha a felvételiző kérte, akkor sms-értesítést kap arról, hová volt elég a pontszáma. A felvételről szóló határozatot és a beiratkozásról szóló információkat az az egyetem vagy főiskola küldi meg, ahova bekerült a jelentkező.

Azok a jelentkezők, akik szeretnék a „sorstársaikkal” együtt várni a ponthatárok megszületését, az idén nem a Millenárison gyűlnek össze (mint a korábbi években), hanem a Corvin Sétányra várja őket a Pont Ott Partit (POP) szervező Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. Július 22-én délután 3-kor kezdődnek a programok, és kifulladásig tartanak: többek között felsőoktatási fórum várja az érdeklődőket, de egy vetélkedőt is rendeznek, amelyen értékes ajándékok találnak gazdára. Koncerteket is hallgathatnak a résztvevők, de az idén egy különleges felhívással szólítják meg a fiatalokat: arra kérnek mindenkit, aki zenél valamilyen a hangszeren, hogy vigye magával, és szálljon be egy közös örömzenélésbe.

Iránymutatók lehetnek a ponthatárok

A tavalyi ponthatárok alapján nem szabad következtetéseket levonni, hiszen minden évben más és más eredményekkel rendelkeznek a jelentkezők, ám az egyes szakokon született pontok támpontot adhatnak. Magasabb bejutási küszöbre kell azonban számítani az orvosi, a fogorvosi, az állatorvosi és a gyógyszerészi szakokon, hiszen ezeken az idei évtől kötelező az emelt szintű érettségi a bejutáshoz, ezért az összes jelentkező megkapja az érte járó többletpontokat is.

A teljes 2009-es lista az fn.hu-n is olvasható, és az idei ponthatárokat is megtalálják majd a honlapunkon a vonalhúzást követően.

.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik