Belföld

Változások a felsőoktatásban

Megjelent a felsőoktatási felvételi tájékoztató, amelyben a 2010 szeptemberében induló képzések szerepelnek. Ugyanannyi államilag támogatott hallgató vehető fel, de a minimum ponthatár emelkedik. Néhány szakra pedig már csak emelt szintű érettségivel lehet jelentkezni.

2010-ben 56 ezer, államilag támogatott hallgatót vehetnek fel alapképzésre, egységes, osztatlan képzésre és felsőfokú szakképzésre. Jövő szeptembertől a mesterképzések száma tovább bővül, már több mint 325 szakot hirdetnek meg, 19 600 hellyel. A mesterképzési számok meghatározásánál döntően veszik figyelembe, hogy 2007-ben milyenek voltak az arányok az akkori alapképzésben, hiszen jövőre azok jelentkeznek majd a mesterszakokra.

A szeptemberben induló képzések száma az előző évekhez képest ugrásszerűen nő, a tavalyi 5753 helyett már összesen 7439 szakra lehet jelentkezni. Ezek közül 3100 alapképzés, 3054 mesterképzés, 1199 felsőfokú szakképzés és 86 egységes, osztatlan képzés – mondta Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára.

Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke kiemelte: február 15-ig kell jelentkezni a 2010 szeptemberében induló szakokra, az elektronikus jelentkezés hitelesítésének határideje pedig február 23-a. Az érettségit, nyelvvizsgát, felsőfokú végzettséget igazoló dokumentumok benyújtására, valamint a megjelölt szakok sorrendjének végső meghatározására (a sorrendet eddig az időpontig egyszer lehet megváltoztatni) a határidő 2010. július 8-a. A felvételi ponthatárokat jövőre július 22-én húzzák meg.

Dinamikusan emelkedik a jelentkezések során megjelölt szakok száma is: a 2008-ra 3810, a 2009-re 4792, a 2010-re már 12 311 volt. A szakállamtitkár utalt arra, hogy a 2010. szeptemberi jelentkezési szabályokban nincs változás, viszont a minimális bejutási pontszám alapképzésben és egységes, osztatlan képzésben (például az orvosi és gyógyszerész szakokon) 160 pontról 200 pontra emelkedik a kormány döntése értelmében.

Az eljárási díj nem nő

Változások

Jövőre az orvosi, fogorvosi, gyógyszerészi és állatorvosi szakokra készülő fiatalok már csak emelt szintű érettségivel felvételizhetnek. Emelik a minimum ponthatárt, így ha valaki nem éri el a 200 pontot, akkor nem is érdemes próbálkoznia. A többletpontok rendszere is megváltozik: a nyelvvizsga, a gyereknevelés és a hátrányos helyzet kevesebbet ér.

Az erről szóló FN.hu-cikket itt olvashatja.

Az eljárási díj harmadik éve nem változik: 9 ezer forint lesz 3 jelentkezés esetén, míg további szakok megjelölésekor szakonként 2 ezer forintot kell befizetni az Oktatási Hivatalnak. Az eljárási díj befizetése alól a halmozottan hátrányos helyzetben lévők teljesen, míg a hátrányos helyzetűek fele részben mentesülnek – írja az MTI.

Kerekes Gábor, az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetőjének általános helyettese elmondta: a most megjelent felvételi tájékoztató hivatalos kiegészítése január végére várható a sajtóban. Cégük január 22-és 23-án, immáron tizedszer oktatási szakkiállítást szervez, erre az eddigi tapasztalatok alapján 30-40 ezer látogatót várnak. A felvételikkel kapcsolatban további információk a www.felvi.hu internetes oldalon olvashatók.

A keresztféléves képzés igen népszerű volt

Jövő februárban 87 mesterképzést és 41 tanári szakképzést indítanak a
felsőoktatási intézmények. Ezekre a képzésekre már november 15-ig
jelentkezni kellett, a ponthatárokat január 15-én határozzák meg.

A legnépszerűbbek itt a gazdaságtudományi képzések, ezekre az összes jelentkező 33 százaléka adta be papírjait; a bölcsészettudományok 27, a tanári szakok pedig 8,6 százalékkal részesülnek a 2010 februárjában induló mesterképzésből – mondta Manherz Károly.

A februárban induló képzés közül 77 százaléka mesterképzés, 15 százaléka alapképzés és 8 százaléka felsőfokú szakképzés. A mesterképzéseknek azért ilyen magas az arányuk, mert számos alapképzés három és fél évig tart, akik pedig januárban végeznek, tanulmányaikat mesterképzésen folytathatják, hogy egyetemi szintű diplomát kapjanak. A keresztféléves képzés egyre népszerűbb: mint ahogy arról az FN.hu már korábban beszámolt, az idén kétszer annyian jelentkeztek, mint tavaly.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik