Pénzügy

A magyaroktól tartanak a britek

Az Egyesült Királyságba most 350 ezernél is több álláslehetőséget hirdet az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES). A külföldi munkát vállaló magyarok legkedveltebb célországában viszont igencsak félnek a honfitársainktól: arra számítanak, hogy az állampolgársági törvény miatt nemcsak dolgozni mennek majd a külhoni magyarok Nagy-Britanniába, hanem le is telepednek majd.

A nagy-britanniai bevándorlás növekedésétől tart a magyar állampolgársági törvény nyomán egy brit szervezet, amely a bevándorlás korlátozásáért küzd. Sir Andrew Geen, a MigrationWatch UK nevű, pártoktól független, a bevándorlást ugyanakkor konzervatív alapállásból megítélő elemző csoport vezetője a The Sunday Times idézete szerint kijelentette: a magyar törvény sok, újonnan EU-állampolgárrá váló magyart vonzhat a brit munkapiacra. Sir Andrew hozzátette: a kelet-európaiak már eddig is komoly terhet róttak a brit közszolgáltatási rendszerre. „A bevándorlás önmagában hasznos, a tömeges bevándorlás azonban nem” – mondta.

A brit újság azt írta, hogy például az Ukrajnában, Szerbiában és Horvátországban élő magyarok – akik eddig nem voltak uniós polgárok – a törvény alapján EU-útlevélhez juthatnak, és így munkavállalási jogot is szerezhetnek Nagy-Britanniában. Újvidéki és ungvári magyarokat szólaltattak meg, akik a lapnak elmondták: magyar útlevélért fognak folyamodni és Nagy-Britanniában keresnek majd munkát.

A Migration Policy Institute nevű intézet 2010-ben ismertetett tanulmánya 1,5 millióra becsülte azok számát, akik a 2004-es EU-bővítés óta munkavállalási céllal Nagy-Britanniába települtek az új, kelet-európai uniós országokból, köztük Magyarországról. Ám az összesítés szerint az ekkor érkezett munkavállalóknak mintegy a fele már hazament – írta az MTI.

A brit statisztikai hivatal (ONS) is kimutatta legutóbbi negyedéves összesítésében, hogy mostanában már jóval kevesebb kelet-európai vendégmunkás érkezik, mint a korábbi években. Az ONS adatai szerint a márciussal zárult egy évben 22 százalékkal kevesebben folyamodtak állásbejegyzési kérelemmel a brit belügyminisztériumhoz (Home Office), mint egy évvel korábban.

Kevesebb kelet-európaira számítottak

Nagy-Britannia a 2004-es EU-bővítés után nem élt a kelet-európaiak munkavállalásának átmeneti korlátozási lehetőségével, munkapiacát azonnal megnyitotta az új tagállamok előtt. Az akkori munkáspárti brit kormány csak annyi feltételt szabott, hogy az ezekből az országokból érkezőknek be kell jegyeztetniük állásukat a brit belügyminisztériumnál, és egy évet fizetett munkaviszonyban kell tölteniük, mielőtt a szociális ellátó rendszer teljes szolgáltatási körét igénybe vehetik. London annak idején évente mindössze 5-13 ezer tartós kelet-európai letelepülővel számolt, ám ennél sokszorta többen érkeztek az új uniós országokból.

A gazdasági válság kitörése előtt (2008 nyarán) még 550 ezer, most kétszázezerrel kevesebb uniós munkavállalót várnak a ködös Albionba – olvashatjuk az EURES honlapján. Mellettük a Foglalkoztatási és Szociális hivatalnál is sok brit munkalehetőség közül válogathatnak az érdeklődők.

Szakmunkák és diplomás állások

Leginkább a szakképzett emberek találhatnak munkát, ám akad példa olyan munkára is, amelyhez csak a kiváló nyelvtudás szükséges. Egyre több bébiszittert, au-pairt keresnek Angliába, hetente 70-170 fontot (23 ezer és 57 ezer forint között) lehet ezzel keresni, attól függően, hogy hány gyerekre kell vigyázni. A családoknál szállást és teljes ellátást is kapnak a dolgozók.

A hentes, csontozó munkához is követelmény az angoltudás, ugyanis az álláshirdetésben szerepel, hogy ez az ügyintézés nyelve. Legalább egyéves vágóhídi gyakorlat szükséges, 7,31-8 fontot (2450-2680 forintot) lehet keresni óránként.

Rendkívül sok szociális munkást vár az Egyesült Királyság: a gyermekjóléti szolgálatok Bristol és Kent területére is diplomás munkavállalókat, Észak-Írországba pedig nyári munkára diákokat keresnek. Szociális munkásként havi 645 ezer és 1,15 millió forint közötti összeg kereshető, a gyakornokok 100 font zsebpénzt kapnak havonta, de a szállás és az ellátás ingyenes.

Újra beindulhat a migráció

Nagy-Britanniában nemcsak sok magyar, hanem rengeteg lengyel vendégmunkás is dolgozott, akik közül sokan a gazdasági válság kirobbanását követően hazatértek.

A lengyel IQS kutató intézet nemrégiben egy felmérést készített, amelyből kiderült: a hazatérőknek mintegy egyharmada ismét külföldön próbálna szerencsét, mert nehezen találnak otthon munkát. A kutatás szerint a motiváció most is ugyanaz, mint évekkel ezelőtt: a magasabb fizetés és a több munkalehetőség.

.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik