Pénzügy

Nem titkolhatják fizetésüket a rektorok

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint nem titkolhatók az egyetemi és főiskolai rektori fizetések. A bíróság kimondta: az adat közérdekű, tehát mindenki számára hozzáférhetőnek kell lennie.

A Fővárosi Ítélőtábla kimondta: az egyetemi és főiskolai rektorok fizetése közérdekű adat, így mindenki számára megismerhető.

A döntést egy, a gödöllői Szent István Egyetem ellen indított próbaper előzte meg, melynek eredményeképpen 2009 novemberében ugyanez az ítélet született. A próbapert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) indította, Bodoky Tamás újságíróval közösen. A TASZ úgy véli, a jogerős ítélet mostantól minden állami vagy önkormányzati tulajdonú felsőoktatási intézményre érvényes, tehát az eddig tiltakozó rektoroknak is ki kell adniuk adataikat. A bíróság megállapította ugyanis, hogy a rektorok közfeladatot végző vezetők, ezért bizonyos személyes adataik – így a fizetésük mértéke – nyilvánosak, hiszen szoros összefüggésben állnak közfeladatuk ellátásával. A tavaly novemberben véget ért próbaper eredményeként is ugyanez a döntés született.

A felsőoktatási intézmények vezetői korábban nem értettek egyet fizetésük közérdekű adatnak minősítésével, így többszöri kérés ellenére sem hozták nyilvánosságra azokat. A Magyar Rektori Konferencia nyilatkozatában azt írta, hogy véleményük szerint a keresetükre vonatkozó adatok személyesek, így nem kötelesek mindenki számára hozzáférhetővé tenni. A bíróság ítélete szerint azonban nem titkolhatók a rektori fizetések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik