Pénzügy

Németország várja a magyar szakikat

Míg Magyarországra csak 19, addig Németországba 119 ezernél is több uniós állásajánlatot hirdetnek az EURES honlapján. Emellett az Állami Foglalkoztatási Szolgálat külföldi partnerei is több állást kínálnak a magyar szakembereknek, most épp Németország a leggyakoribb célállomás.

A gazdasági válság miatt Magyarországon egyre kevesebb a munkalehetőség, az Európai Unióban viszont hivatalosan közel 750 ezer állás betöltetlen, és egy-egy munka megszerzéséhez sokszor csak az emberek megfelelő mobilitása hiányzik.

Az Európai Bizottság a mobilitást a válságkezelés egyik alapvető eszközének tekinti, és ezen a téren fokozott aktivitást vár a tagállamok foglalkoztatási szolgálataitól is. Az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) és az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) például nemzetközi állásbörzét szervezett a közelmúltban, amely több ezer látogatót vonzott.

A nyelvtudás elengedhetetlen a külföldi munkavállaláshoz, erre a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal nemzetközi és migrációs főosztálya kiadványokkal, cikkekkel hívja fel az „idegenbe” készülő munkavállalók figyelmét. Külföldön nemcsak a munkavégzéshez, hanem hivatalos ügyek elintézéséhez, a lakáskereséshez – azaz magához az élethez – is kell az idegen nyelv ismerete. Úgy érdemes elindulni, ha már a zsebünkben van a munkaszerződés, és nem szabad bedőlni a túl jó ajánlatoknak.

Kép: sxc.hu

Kép: sxc.hu

Szakképzetteket várnak

Államközi egyezménnyel

A Németország és Magyar- ország között létrejött államközi megállapodás a magyar állampolgárok számára a szakmai és a nyelvi ismereteik bővítése céljából németországi vendég-munkavállalást tesz lehetővé, melynek a szövege itt olvasható.

A közvetítés a Német Munkaügyi Szervezet Bonni Központján keresztül, az ÁFSZ közreműködésével történik.

Az állásokról információ Somlyay Beátától kérhető, a 06-1-303-0810/1/134 telefonszámon vagy e-mailben.

Az ÁFSZ honlapján több németországi állást is hirdetnek. Mindegyiknél feltétel a „jó német nyelvtudás”. Egy németországi kórház, a Benedictus Krankenhaus beteg- és idősápolókat keres Feldafing városába. Szükséges a szakképesítés és a szakmai gyakorlat, de a büntetlen előélet is.

Nürnbergben magyar vendéglátó-ipari szakmunkásoknak, pincéreknek kínálnak állást, havi bruttó 1600 eurót kereshetnek. A munkaadó szállást és az ellátást is ad, persze ha a dolgozó fizet érte. Baden-Badenben szakácsot alkalmaznának, körülbelül 1700 eurós jövedelemmel.

Szintén szakácsot és felszolgálót várnak egy Köln melletti településre, Siegburgba is. 2010-es kezdéssel alkalmazzák a szakembereket, akik itt 1529 eurót kaphatnak. A munkaadó ebben az esetben is biztosítja a kosztot és a kvártélyt.

Az Eures-ről

Az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) együttműködési hálózatot azért hozták létre, hogy az Európai Gazdasági Térségen belül elősegítse a munkavállalók szabad áramlását. A hálózatnak Svájc is a tagja. A partnerei között találhatunk országos foglalkoztatási szolgálatokat, szakszervezeteket és munkáltatói szervezeteket is. A munkáját az Európai Bizottság koordinálja.

.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik