Pénzügy

Élvezd a munkád!

A rossz hír, hogy a vezetői lét – annak minden öröme, felelőssége és javadalmazása mellett - olyan szinten terhelő életmód, ami óhatatlanul kikezdi az egészséget, mind lelki, mind testi vonatkozásban. Ahogy a bányász lemegy a bányába, s beszívva a port, előbb-utóbb szilikózist kap, úgy van a vezetői is, amikor nap mint nap kezel konfliktusokat, megold problémákat, s a beérkező gyomorszorító kérdéseket talán megoldja – ám ennek stressz keltette mentális nyomelemei éppúgy ott maradnak lerakódásképpen lelkében, mint a bányász tüdejében a por.

A jó hír, hogy lehet vele mit kezdeni – ha komolyan vesszük, bánunk vele, nem csak tüneteket akarunk kezelni, akkor van esély az egészséges szemlélet és életmód kialakítására. Némi képzettséggel, sok önmagunk és mások felé tanúsított őszinteséggel, vezetői professzionalizmusunk érzelmi intelligenciára is kiterjedő gyarapításával, helyes önismerettel és változni, fejlődni kész hozzáállással megmenthetjük magunkat a vezető léttel szükségszerűen együtt járó tartós negatív stressz egészségromboló hatásaitól.

Az e témával foglalkozó tréning nem a vezetői skillek jellemző fejlesztési metódusát követi. Ez egy olyan foglalkozás, amelyben valóban és célzottan az életünk a tét. Ennek megfelelően át is kell azt gondolni, és ez racionalitásunk természetes használatán túl sok-sok lelki-pszichikai tényező áttekintését és tudatosítását feltételezi. Meg kell tehát fogalmaznunk olyan alapvetéseket, hogy mi is nekünk az érték, miért dolgozunk, mi a célunk, hogyan képzeljük a jövőt… az életünkkel való számvetés ez.

A tréning során szembenézünk az un. stresszkeltő tényezőkkel és azok hatásaival, foglalkozunk a stressz elméleteivel, a hozzá kapcsolódó fogalmakkal. Összességében három szinten közelítjük meg a stressz témáját:

1. Prevenció (azaz megelőzés) az asszertív viselkedés önmagunkra gyakorolt hatása
2. Az azonnali megküzdés (coping), egyéni és társas formái
3. Kríziskezelés, (azaz a Burn-Out, a kiégés szindróma), fázisai és akcióterv

Ez az együttlét vezetői energiáink hasznosításának optimalizálását is célozza, önmagunk és munkatársaink érdekében. S mint hogy vezetőként felelünk munkatársainkért, az ő energiáiknak jó és gazdaságos hasznosításáért, ez a munkahelyi légkört is jelentősen befolyásolhatja. S mint ahogy minden ember, felelünk önmagunkért, a saját energiáink gazdaságos hasznosítása is feladatunk.

Életünk ébren töltött idejének felét – a mai nagy hajtásban még nagyobb részét – töltjük munkával. A munka nem lehet áldozat, “kibírom-szenvedek” időtöltés valami magasabb cél (egzisztencia, megélhetés, jövőbeli boldogság) reményében. Az életünket érdemes élvezettel, jól tölteni – hasznosan magunk és mások számára. Ez megvalósítható. És ami tehát jó hír: rajtunk múlik. Élvezd a munkád!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik