Pénzügy

Nyáron is lehet jó állást találni

Nyáron is lehet jó állást találni, a cégek ilyenkor is hirdetnek, jóllehet az ügymenet kicsit lassabb. Aki viszont szeptemberre állást akar, annak mindenképpen el kell kezdenie keresni.


Nem csökken az érdeklődés

Az álláspiac alakulása a megjelenő hirdetések számán keresztül is figyelemmel kísérhető. A Profession online állásportál tavalyi adatai szerint az álláshirdetések száma nyáron csak július hónapban esett vissza némileg. Az egy hirdetésre érkezett jelentkezések száma azonban gyakorlatilag változatlan.

A legtöbben úgy érezzük, hogy nyáron megáll az élet, nincs értelme belevágni komolyabb feladatokba, álláskeresésbe, a cégek úgyis a pihenéssel vannak elfoglalva, a számok azonban mást mutatnak. Lassulás, szerkezeti átalakulás azért tapasztalható, de – a közhiedelemmel ellentétben – az álláspiacok nyáron is mozgásban vannak.

Elhúzódó kiválasztási procedúrák

Imre Andrea, a Manpower Munkaerő-szervezési Kft. tanácsadója a FigyelőNetnek elmondta, hogy júniusban még közepes fordulatszámmal pörög a piac, a szabadságolások miatti nagyobb visszaesés júliusban, augusztusban tapasztalható. Van olyan – egyre több – termelő, speciális, többnyire műszaki szakismeretet igénylő munkakörökkel rendelkező cég, mely a nyárra teljesen beszünteti a munkát, ebben Balázsy Krisztina, a Grafton tanácsadó cég vezető tanácsadója a nyugat-európai tendenciák visszaköszönését látja. Ilyenkor a munkavállalók egyszerre veszik ki szabadságukat, a cég bezár, a rekrutálás értelemszerűen szünetel. Egyelőre azonban ez nem tipikus – teszi hozzá a szakember -, a cégek, ha tehetik, elosztják a munkatársak között a feladatokat. Ha nem áll le az élet, a bővítések, az új folyamatok beindítása is halad – talán nem akkora dinamizmussal –, zajlik a megüresedések meghirdetése, a pályáztatás, folyamatos az interjúztatás, a szabadságolások miatt azonban számítani kell arra, hogy a kiválasztási procedúrák meghosszabbodnak. Igaz, egyes cégek a távol lévő munkatársak miatt el sem indítják a keresést, amíg a döntéshozó nem elérhető, mások viszont felgyorsított folyamatban választják ki a klienst.

Jól is járhat, aki beugrik

Időszakos munkát folyamatosan hirdetnek a cégek, de a rövidebb időre szóló állásajánlatok száma nyáron a szabadságok miatt megnő. Ahol a munkakör jellege nem teszi lehetővé a teendők elosztását vagy a belső helyettesítést – például egy recepciós estében –, ott átmenetileg új embert vesznek fel a feladatok ellátására. Az ilyen munkaköröket sok cég elsősorban diákokkal tölti fel. Az időszakos munkákat egyébként mindenkinek ajánlja a Grafton fejvadásza, ha ugyanis a cég elégedett, lehetőség van más alkalommal is visszamenni, és akár a tanulmányok alatt is folytatni a munkát. A helyettesítés időtartama széles skálán mozog, egy nap és három hónap is lehet. Balázsy Krisztina elmondta, hogy a cégek nem ragaszkodnak a diákokhoz, bárki elvállalhat időszakos munkát, ez a legtöbb embernek ugyan nem perspektíva, de a pályakezdők profitálhatnak belőle. A cégek mindenekelőtt a tapasztalatokra utaznak még az egyetemről, főiskoláról frissen kikerült pályakezdő esetében is, enélkül nehezebb az álláskeresés. Az ellentmondást egy nyári gyakorlattal fel lehet oldani: a pályakezdő pénzt is keres, és megszerzi a későbbi, hosszabb távú elhelyezkedéshez szükséges vagy azt megkönnyítő gyakorlati ismereteket. Mivel pedig a munka időszakos, rövidebb időre szól, kisebb az újoncokra helyezedő nyomás, a munka világába történő kilépés nem olyan drasztikus. Balázsy Krisztina ezért minden pályakezdőt megpróbál rábeszélni egy nyári projektben való részvételre, már csak azért is, mert ezzel kapcsolatban csak pozitív tapasztalatokról tud beszámolni.

Az utolsó vakáció

Aki nem szívesen vállal időszakos munkát, az – mivel az állásajánlatok folyamatosan futnak be a közvetítő cégekhez – nem feltétlenül kerül jobb helyzetbe ahhoz képest, aki most elutazik nyaralni, és csak ősszel áll neki a karrierépítésne. Már csak azért sem, mert a stúdiumaikat befejezők különböző időpontban lépnek ki a munkaerőpiacra. A felsőoktatási intézmények ugyan nyáron bocsátják ki diplomásaikat, de a főiskolán diplomázók a kötelező gyakorlat miatt január és március között tesznek pontot tanulmányaikra. Hasonló a helyzet az egyetemi hallgatók között a gyakori halasztások és a külföldi ösztöndíjak miatt keresztfélévessé válók esetében. A Grafton tanácsadója ezért azt javasolja, aki teheti, nyaralja ki magát, mert életének egy nagy fordulata előtt áll, melynek nem árt pihenve nekimenni. Több cégnél működik kiválasztási program, melynek keretében megpróbálják már a tanulmányok alatt megcsípni a tehetségeseket, a kiválasztások májusra, júniusra lezárulnak, a munka viszont többnyire csak ősszel kezdődik, így a legszerencsésebbek azzal a tudattal tölthetik vakációjukat, hogy szeptembertől biztos helyük van. Imre Andrea tapasztalati szerint az álláskeresést nyáron elkezdők is leghamarabb szeptemberben állnak munkába, az igazán jó állások megcsípéséhez azonban a szabadságok miatt megnyúlt kiválasztási idő miatt nem elég a nyár, hacsak nem kezd el a valaki már tanulmányai alatt pályázni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik