Pénzügy

Sztrájkbizottság alakult a Molnál

Nagyobb béremelést és a nyereség egy részének bérfejlesztésre fordítását követelik a Mol dolgozói. A szakszervezet beszámolója szerint a munkavállalói támogatás jelentősebb, mint várták.

Átlagfizetések


A Mol Rt. 5300-5500 dolgozót foglalkoztat. A fizikai dolgozók száznyolcvan, a szellemiek kétszáz-nyolcvan ezer forintos bruttó bérrel rendelkeznek.

Az olajipari óriásnál eddig béke volt munkáltatók és munkavállalók között. Az első összezördülésre, mely a hivatalos indoklás szerint a sztrájkbizottság megalakulásának előzményének tekinthető, idén február tizedikén került sor. Ezen a napon a Mol Rt. Olajipari Szakszervezet, mely a Liga szakszervezetek tagja, a Liga támogatásával tüntetést szervezett a Mol székháza előtt. A demonstráció keretében adták át követeléseiket a vállalat vezetőségének, mely egy európai felzárkóztatási programnak elkeresztelt tervezet keretében hét százalékos bérfejlesztést, tíz százalékos műszakpótlék-emelést tartalmazott, továbbá azt követelte, hogy az adózott nyereség egy százalékát a társaság fordítsa bérfejlesztésre.

Mint Hajzer Barnabástól, a Mol Rt. Olajipari Szakszervezet elnökétől a FigyelőNet megtudta, a követelések egyikét sem teljesítette az olajtársaság, egyoldalúan fölajánlottak ugyan három százalékos fix és másfél százalékos differenciálható béremelést, melyet egy-egy meghatározott gazdasági egység vezetője oszthat szét a dolgozók közt, ezt azonban a szakszervezet nem fogadta el. Hajzer Barnabás hozzátette, a mai nappal ismét átadták a már februárban megfogalmazott követeléseiket a vezetőségnek, mely tartalmazza a sztrájkbizottság megalakulásáról szóló kiegészítést. A törvény ilyen esetben hét napos egyeztetési kötelezettséget ír elő, ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, meghirdetik a sztrájkot, „a támogatottsága jelentős, jobb mint, vártuk” – fejezte be a szakszervezeti elnök.

Kozák László, a Liga Szakszervezetek sajtófőnöke a FigyelőNetnek úgy vélekedett, hogy bár hazai viszonylatban a Molnál dolgozók fizetése nem számít rossznak, ez mindössze a hazai viszonyokról árulkodik. Hozzátette, nemzetközi vállalatról van szó, az ott dolgozók versenyképes tudással rendelkeznek, és úgy lenne tisztességes, ha a cég juttatna valamit a nyereségből azoknak is, akik ezt megtermelték. Kozák szerint a mostani megmozdulás azért is fontos, mert piaci tapasztalat, hogy a jobban keresők bérei felfelé húzzák a rosszabbul keresők fizetéseit, ami pedig a nem alkuképes szektorban dolgozók javadalmazását is érinti, mindez az európai bérszinthez való felzárkózás miatt lenne kívánatos.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik