Pénzügy

Nyolcezer feketemunkás bukott le

Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség közel nyolcezer feketén dolgozó munkavállalót derített fel idén, és 723,5 millió forintnyi bírságot szabott ki.

Súlyos jogsértések

A munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény értelmében a súlyos jogsértés kategóriájába tartozik a bejelentés nélküli foglalkoztatás, a színlelt szerződés, a munkaidő-nyilvántar-tás hiánya, a külföl-diek engedély nélküli munkavégzése, a jogellenes munkavég-zés, illetve az alapvető élet- és munkakörül-ményekkel kapcsolatos jogsértés. Ez utóbbi a munka- és pihenőidő arányára vonatkozik.

A 2006. első negyedévében ellenőrzött 5688 munkáltató háromnegyedénél talált szabálytalanságot az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF), vagyis az érintett munkavállalók 46,3 százalékát, 31 ezer főt alkalmaztak a törvényi rendelkezéseket megsértve. Feketén nyolcezren dolgoztak.

A munkaerőpiac kifehérítésére a kormányzat tavaly kiemelt figyelmet fordított, ennek megfelelően 100 új munkaügyi ellenőrrel bővítették az OMMF-t, hogy az immár szigorúbb, a munkaügyi ellenőrzésről szóló szabályok 2006. január elsejei hatálybalépésekor már gőzerővel kezdhessék meg az ellenőrzéseket. 2006-ra az OMMF kiemelt célja az írásos munkaszerződés és a bejelentés nélküli foglalkoztatást kiemelten ellenőrzése, de idén a munkavállalókat érő súlyos jogsértéseknek és munkabiztonsági kockázatok feltárásának kiemelt figyelmet szentelnek. Nagy létszámot érintő ellenőrzésekre törekszenek, elsősorban négy ágazatban: az építőiparban, a mezőgazdaságban, a feldolgozóiparban és a kereskedelemben.

Az első negyedévben lezajlott ellenőrzések során 1714 esetben szabtak ki munkaügyi bírságot, 723,5 millió forint értékben. A külföldi munkavállalók közül közel ezret ellenőriztek, 63 százalékukat szabálytalanul foglalkoztatták. Emiatt összesen 68,6 millió forint befizetését írta elő a főfelügyelőség. Alkalmi Munkavállalói Könyvvel az ellenőrzött 1716 fő 30 százaléka dolgozott szabálytalanul.

A főfelügyelőség munkabiztonsági ellenőrzéseket is végzett: az idei első negyedévben 205,7 millió forint értékben szabtak ki határozatot. 627 esetben tiltották meg a foglalkoztatást, 1528 esetben pedig a munkaeszközök használatának felfüggesztéséről döntöttek.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik