Pénzügy

Új helyzetben a pályakezdők

A pályakezdőknek szembe kell nézniük a valósággal: nem az előnyös, hanem a hátrányos helyzetben levők közé tartoznak a munkaerőpiacon.

Akiknek jobb

A Grafton Recruitment személyzeti tanácsadó cég tapasztalatai szerint a pályakezdők munkaerő-piaci helyzete az elmúlt négy-öt esztendőben javult. A legkedvezőbb változásokról a pénzügy, az informatika, az ügyfélszolgálat és bizonyos mérnöki területeken számolt be. Az ügyfélszolgálati munkakör képes a legnagyobb mennyiségű pályakezdő alkalmazására, szinte csak a nyelvtudás az alapkövetelmény. Ezen a területen a pályakezdők még relatív előnyt is élveznek az idősebb generáció tagjaival szemben, a piacképes nyelvek gyakorlati, beszédcentrikus oktatása ugyanis nem tekint vissza nagy múltra Magyarországon. Az informatikai munkakörben is könnyebb az elhelyezkedés azzal a kiegészítéssel, hogy itt minimális gyakorlati tapasztalatot már elvár a munkaadó. Ez nem feltétlenül jelent egy hosszabb, cégnél eltöltött időt, elegendő, ha a jelentkező korábban részt vett valamilyen projektben.


Nyugat-Európában már a hetvenes évek második felében szembesültek a pályakezdők munkaerő-piaci integrációjának problémájával, a körükben tapasztalható, átlagosnál magasabb munkanélküliséggel. A kilencvenes évektől a fiatalok munkaerő-piaci részvétele az Európai Unió foglalkoztatáspolitikájának meghatározó kérdésévé is vált. Magyarországon a rendszerváltozást követő első időszakban a fiatalok a munkaerőpiac nyertesei voltak, hiszen a szakmai tapasztalatok elvárása kevésbé volt fontos a munkaadók számára, mint egy nyugati nyelv ismerete és a rugalmasság. Mára azonban itthon is helyreállóban a munkaerőpiac generációs egyensúlya: a fiatal és tapasztalatlan munkaerőt más feltételekkel alkalmazzák a cégek, mint 5-10 évvel ezelőtt.

Új helyzetben

A legtöbb munkakörben a pályakezdőknek új munkakörülményekkel kell szembenézniük. Balázsy Krisztina a Grafton Recruitment személyzeti tanácsadó cég tanácsadója úgy véli, a profitorientált cégek nem engedhetik meg maguknak, hogy a teljes munkaerő tíz-harminc százalékánál több pályakezdőt alkalmazzanak. Nagy számuk hátrányt jelent, hiszen ők nincsenek teljesen tisztában a feladatokkal, a lehetőségekkel, a kezdők mellé mentort kell állítania a vállalatnak, aki segíti az új, tapasztalattal nem rendelkező dolgozót, ellenőrzi munkáját, végzi a betanítást.

Egy kezdő alkalmazása emellett kockázatokat is rejt magában. A szakemberek benyomása az, hogy a gyakorlati tapasztalattal nem rendelkező munkavállalóknak kisebbfajta sokkot jelent a munka világába való belépés. Nehezen szokják meg a nyolc- vagy többórás munkaidőt, a határidőket, a számonkérést, a főnök intézményét, a hierarchiát. Sokaknak az is nagy csalódást okoz, hogy a főiskolán, egyetemen nagyobb, átfogóbb, önálló gondolkodást igénylő kreatív feladatok megtervezésére, elkészítésére készítették fel őket. Ezzel szemben az adott munkakörben adatok rendezgetése a feladat excel-táblázat segítségével.

A munkakörülmények, juttatások is sokakban csalódást keltenek, az utóbbi időben némileg halkultak ugyan, de még mindig tartják magukat a félmilliós kezdő gázsira, autóra, telefonra, laptopra vonatkozó városi legendák, melyek egyes diplomák kísérőtartozékai; a realitással való szembenézés sokakat fájdalmasan érint. Balázsy Krisztina úgy gondolja, hogy nem ártana valamiféle ezzel kapcsolatos eligazítás a középiskolában és a felsőoktatásban is. Egy diplomás kezdő fizetése bruttó százötven-kétszázezer forint.

A felsőoktatás a ludas?

Csaposs Noémi, a Trenkwalder-Multiman Személyzeti Szolgáltató ügyvezető-helyettese nem ért egyet a felfogással, hogy a pályakezdő munkája kevesebbet ér, és ezért alacsonyabb a fizetése, úgy véli, egy jó cég olyan munkakört biztosít a kezdőnek, olyan feladatokkal látja el, melyeket el is tud végezni.

Csaposs Noémi a pályakezdők elhelyezkedési gondjaiért elsősorban a felsőoktatásban kialakult anomáliákat teszi felelőssé. A hallgatói keretszámok megnövekedésével az oktatás színvonala visszaesett, a diploma megszerzése sokkal könnyebb lett, ezzel párhuzamosan megjelentek a fizetős felsőoktatási intézmények is. Az emberek többsége már nem egy szakma, hanem egy diploma megszerzését tekinti céljának, a szakmák kezdik elveszíteni presztízsüket. Diplomával a kezében pedig mindenki egészen más bérigényeket támaszt, mint egy szakmunkás-bizonyítvánnyal, mondta a szakember.

Mit tegyenek?

A személyzeti tanácsadók a fenti nehézségek kiküszöbölésére azt javasolják, hogy a fiatalok még tanulmányaik alatt tegyenek szert gyakorlati tapasztalatra, próbáljanak elhelyezkedni részmunkaidőben, vagy vegyenek részt különféle projektekben. Ezzel egyúttal arra is fény derül, hogy jó irányt választottak-e maguknak.

Több pályakezdő azt gondolja, hogy a többdiploma megszerzése, doktori- vagy MBA-fokozat abszolválása előnyt jelent a munkaerőpiacon, noha a szakemberek tapasztalata ennek ellentmond, sőt, mindenkit megpróbálnak a papírok halmozásáról lebeszélni. Egy diploma, nyelv(ek), és kettő-öt éves tapasztalat biztosítja a legjobb munkaerő-piaci pozíciót. Ezzel – folytatja a szakember – senki nem veszíti el a továbbtanulás lehetőségét, ugyanakkor később tisztábban látja, mit szeretne, mit érdemes tanulnia, tanulmányai költségeit pedig a cég akár meg is térítheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik