Pénzügy

Tisztázódni látszik, hol dolgozhatunk szabadon májustól

admin
admin

2006. 03. 30. 13:33

Már csak a görög és a luxemburg kormány nem jelezte, fel kívánja-e oldani májustól az újonnan csatlakozó országok polgáráraival szemben alkalmazott munkavállalási korlátokat.

Az elmúlt hetekben kilenc uniós tagállam nyilatkozott arról, fent kívánja-e tartani a csatlakozási szerződés által lehetővé tett munkavállalási korlátozásokat a kelet-európai uniós állampolgárokkal szemben a hét éves átmeneti időszak első két éves szakaszának letelte után. Az EUovbserver.com friss információi szerint Dánia is nyilatkozott szándékairól: a munkaerőpiacuk fokozatos megnyitását tervezik 2009-ig. Így már csak Görögország és Luxemburg tervei ismeretlenek az Európai Bizottság és az újonnan csatlakozók előtt. A tagállamok négyféle tervvel álltak elő.

Szabadon dolgozhatunk

A csatlakozás óta Írországban, Nagy-Britanniában és Svédországban dolgozhatnak a kelet-európai tagállamok munkavállalói. Várhatóan a finn parlament is hasonló döntést fog hozni, mivel több társadalmi érdekcsoportot tömörítő szervezet is kiállt a munkaerő-piaci nyitás mellett. A spanyol és portugál kormányok képviselői már jelezték a Bizottságnak, hogy teljesen feloldják a korlátozásokat 2006. május 1-jétől, és a holland kormány szintén a teljes nyitást jelezte, melyről José Manuel Barroso bizottsági elnök számolt be.

Fokozatos nyitás

Dánia 2009-ig fokozatosan könnyítené a kelet-európaiak munkavállalását, majd az átmeneti időszak újabb három éves szakaszának letelte után teljesen feloldaná a korlátozásokat. A francia kormány hasonló megoldásban gondolkodik, először csak olyan szakmák képviselői dolgozhatnak szabadon, amelyekből Franciaországban hiány mutatkozik. Belgium szintén a fokozatos nyitás mellett döntött, azt azonban még nem lehet tudni, milyen formában és kiknek teszik lehetővé a szabad munkavállalást.

Kvótaduplázás

Olaszország már elzárkózóbbnak bizonyult, élnek az átmeneti időszak további lehetőségeivel, és fenntartják a korlátozásokat 2009-ig, cserében viszont megduplázzák az évente kiadható munkavállalási engedélyek számát az újonnan csatlakozók munkavállalói számára. Eddig 85 ezren vállalhattak munkát a térségből, ezt a kvótát május 1-jétől 170 ezerre emelik.

Szigorú elzárkózás

Egyelőre csupán Ausztria és Németország döntött úgy, hogy semmilyen kedvezményeket nem tesz a kelet-európaiak szabadabb munkavállalásának érdekében. Továbbra is fenntartják a teljes korlátozást 2009-ig. Mindkét ország gazdasági nehézségekkel indokolja döntését, és a magas munkanélküliségi adatokra hivatkozik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.