Pénzügy

Uniós munka: újabb négy ország enged

admin
admin

2006. 03. 13. 14:00

Franciaország fokozatosan és korlátozottan, de megnyitja munkaerőpiacát az Európai Unió keleti tagjai előtt. Dánia, Belgium, Hollandia hasonló szándékokat jelzett, míg Portugália, Finnország és Spanyolország május elsejével szabad munkavállalást tesz lehetővé a magyarok számára is.

Május elsejétől hat régi uniós tagállamban vállalhatnak munkát szabadon a magyarok. További négy ország fokozatosan nyitná meg munkaerőpiacát a maximum hét évig elnyújtható átmeneti korlátozó időszak következő hároméves szakaszában. A nyugat-európai kormányoknak május 1-jéig kell hivatalosan bejelenteniük az Európai Bizottságban, hogy feloldják-e a korlátozásokat, fenntartják-e őket további három évig, vagy bizonyos szektorokra szűkítik. Eddig három tagország – Olaszország, Luxemburg és Görögország – nem nyilatkozott érdemben a kérdésről, az osztrák és német kormány azonban már több fórumon is jelezte, hogy bizonyosan nem engedélyezik a kelet-európaiak munkavállalását.

Fokozatos nyitás

Franciaországban a korlátozások feloldása kezdetben csak olyan szakmákra vonatkozik, amelyekben nehéz munkaerőt találni, és a formáját megvitatják a szociális partnerekkel – adta hírül az MTI a Dominique de Villepin francia kormányfő hétfői nyilatkozatát. A francia szakszervezetek majdnem mindegyike amellett foglalt állást, hogy azonnal oldják fel az átmeneti korlátozásokat.

A belga kormány is hasonló szándékairól beszélt, míg az unió foglalkoztatási minisztereinek múlt hét pénteki találkozóján az is kiderült, hogy Dánia és Hollandia is kilátásba helyezte, hogy még a három év lejárta előtt fokozatosan megnyitja munkaerőpiacát a keleti munkavállalók előtt – nyilatkozta Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a BruxInfo-nak.

Még kérdéses a nyitás

Egyelőre három régi tagállam, Olaszország, Görögország és Luxemburg nem jelezte egyértelműen a szándékait. Csizmár Gábor a BruxInfo szerint mindenesetre azzal számol, hogy Luxemburg a franciákhoz hasonló eljárást követ majd, míg a görögök részéről „pozitív irányú lépésekre” számít. A miniszter rövidesen olasz kollégájával is találkozik, bár Róma részéről az április eleji választásokig érdemben nem várható döntés a munkaerőpiac megnyitásának ügyében.

Teljes nyitás

Finnország, Spanyolország és Portugália jelezte eddig hivatalosan is, hogy május elseje után nem kíván többé akadályt gördíteni a nyolc közép- és kelet-európai tagállam munkavállalóinak útjába. Így a csatlakozáskor már a liberalizáció mellett voksolt Nagy-Britanniával, Írországgal és Svédországgal együtt hatra nőtt azoknak az országoknak a számát, amelyek megnyitják munkaerőpiacukat a magyar munkavállalók előtt is.

Továbbra is korlátoznak

A magyar munkavállalók körében legkedveltebb kivándorlási célpontok – Ausztria és Németország – ezzel szemben már több fórumon hivatalosan is közölte, hogy a következő 3 évben is élni kíván a korlátozás lehetőségével.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.