Pénzügy

Uniós munka: újabb négy ország enged

Franciaország fokozatosan és korlátozottan, de megnyitja munkaerőpiacát az Európai Unió keleti tagjai előtt. Dánia, Belgium, Hollandia hasonló szándékokat jelzett, míg Portugália, Finnország és Spanyolország május elsejével szabad munkavállalást tesz lehetővé a magyarok számára is.

Május elsejétől hat régi uniós tagállamban vállalhatnak munkát szabadon a magyarok. További négy ország fokozatosan nyitná meg munkaerőpiacát a maximum hét évig elnyújtható átmeneti korlátozó időszak következő hároméves szakaszában. A nyugat-európai kormányoknak május 1-jéig kell hivatalosan bejelenteniük az Európai Bizottságban, hogy feloldják-e a korlátozásokat, fenntartják-e őket további három évig, vagy bizonyos szektorokra szűkítik. Eddig három tagország – Olaszország, Luxemburg és Görögország – nem nyilatkozott érdemben a kérdésről, az osztrák és német kormány azonban már több fórumon is jelezte, hogy bizonyosan nem engedélyezik a kelet-európaiak munkavállalását.

Fokozatos nyitás

Franciaországban a korlátozások feloldása kezdetben csak olyan szakmákra vonatkozik, amelyekben nehéz munkaerőt találni, és a formáját megvitatják a szociális partnerekkel – adta hírül az MTI a Dominique de Villepin francia kormányfő hétfői nyilatkozatát. A francia szakszervezetek majdnem mindegyike amellett foglalt állást, hogy azonnal oldják fel az átmeneti korlátozásokat.

A belga kormány is hasonló szándékairól beszélt, míg az unió foglalkoztatási minisztereinek múlt hét pénteki találkozóján az is kiderült, hogy Dánia és Hollandia is kilátásba helyezte, hogy még a három év lejárta előtt fokozatosan megnyitja munkaerőpiacát a keleti munkavállalók előtt – nyilatkozta Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a BruxInfo-nak.

Még kérdéses a nyitás

Egyelőre három régi tagállam, Olaszország, Görögország és Luxemburg nem jelezte egyértelműen a szándékait. Csizmár Gábor a BruxInfo szerint mindenesetre azzal számol, hogy Luxemburg a franciákhoz hasonló eljárást követ majd, míg a görögök részéről „pozitív irányú lépésekre” számít. A miniszter rövidesen olasz kollégájával is találkozik, bár Róma részéről az április eleji választásokig érdemben nem várható döntés a munkaerőpiac megnyitásának ügyében.

Teljes nyitás

Finnország, Spanyolország és Portugália jelezte eddig hivatalosan is, hogy május elseje után nem kíván többé akadályt gördíteni a nyolc közép- és kelet-európai tagállam munkavállalóinak útjába. Így a csatlakozáskor már a liberalizáció mellett voksolt Nagy-Britanniával, Írországgal és Svédországgal együtt hatra nőtt azoknak az országoknak a számát, amelyek megnyitják munkaerőpiacukat a magyar munkavállalók előtt is.

Továbbra is korlátoznak

A magyar munkavállalók körében legkedveltebb kivándorlási célpontok – Ausztria és Németország – ezzel szemben már több fórumon hivatalosan is közölte, hogy a következő 3 évben is élni kíván a korlátozás lehetőségével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik