Pénzügy

Egyre több országban dolgozhatunk

admin
admin

2006. 02. 28. 18:04

Portugália is jelezte, hogy 2006 májusa után nem alkalmaz korlátozó intézkedéseket az új tagállamok munkavállalóival szemben. Eddig a finnek, spanyolok is számunkra kedvezően nyilatkoztak a liberalizációról, Belgiumban a munkavállalási feltételek könnyítenék.

A döntést bejelentő Fernando Neves európai ügyekért felelős államtitkár azzal indokolta a lépést, hogy a már 2004-ben liberalizáló Nagy-Britanniát, Írországot és Svédországot semmilyen kár nem érte, nem mutatható ki, hogy a kelet-európai munkaerő „ellepte” volna ezeket az országokat.

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament nemrég határozottan kiálltak a mielőbbi nyitás mellett, de a csatlakozási szerződés értelmében erről 2009-ig nemzeti hatáskörben rendelkeznek a tagállamok, és kivételes esetben még utána is fenntarthatják a korlátozásokat, maximum további 2 évig. Az új tagállamokkal szembeni munkavállalási korlátozásokat fenntartó 12 tagállamnak hivatalosan az Európai Uniót kell értesíteniük arról, hogy fenn tartják-e továbbra is a korlátozó intézkedéseket. Amennyiben egy tagállam nem nyilatkozik, automatikusan megszűntnek nyilvánulnak a korlátozások – tájékoztatta a FigyelőNetet a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM) sajtószóvivője.

Belgium: homályos feltételek

„A tagállamok egy része már megnyitotta a munkaerőpiacát. Mások a következő hetekben fognak döntést hozni arról, hogy újabb három évre zárva tartsák-e a határaikat. Mi sem egyiket, sem másikat nem tesszük” – nyilatkozta Guy Verhofstadt belga miniszterelnök a VRT flamand tv-csatornának hétfőn.

A belga kormány bizonyos feltételekkel oldaná fel a korlátokat, például ha megvalósulhatnak a potenciális munkavállalók feletti hatékonyabb ellenőrzés. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy az új tagállamoknak kötelezően regisztrálniuk kellene a személyeket, mielőtt azok egy állásra jelentkeznek. Kivételt tennének ugyanakkor azokkal a szakmákkal, ahol munkaerőhiány van. A kormány részéről ugyanakkor egyelőre nem pontosították, hogyan képzelik végrehajtani mindezt. A feltételek tisztázására vonatkozó, a FigyelőNet által hétfőn feltett kérdésekre a belga konzul egyelőre nem válaszolt.

Finnország: már érkezett megerősítés

A finn állam munkaerőpiac-nyitási szándékairól nem egy kormánytag tett bejelentést, de a finn kormány már jelezte a magyar szakminisztériumnak, hogy a parlamentjük elé olyan javaslatot terjesztenek, amely a nyitás mellett érvel. A finn munkaügyi miniszter egyébként kétoldalú találkozót kért Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi minisztertől a március 10-i uniós miniszteri ülés keretében – mondta Schranz Edit szóvivő. Természetesen a biztos liberalizációt nem lehet megelőlegezni, de egy munkáltatói és munkavállalói érdekképviseleteket tömörítő finn bizottság is támogatja a nyitást, ami egyben széles társadalmi egyetértést is jelez, ami pozitívan befolyásolhatja a parlamenti képviselők voksolását.

Spanyolország is tendál a nyitásra

A BruxInfo értesülései szerint Spanyolország is a munkaerőpiac megnyitása mellett tenné le a voksát, azonban Ladó Mária, az FMM Integrációs és Nemzetközi Főigazgatóság főigazgatója lapunkat korábban úgy tájékoztatta, hogy a kedvező hírek mellett Spanyolországból nemrégiben olyan jelzéseket is kaptak, amelyek nagy óvatosságra intenek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.