Pénzügy

Madrid is megnyitja munkaerőpiacát

admin
admin

2006. 02. 14. 12:14

Spanyolország is jelezte, hogy május 1-je után lehetővé teszi a korlátlan munkavállalást az új tagállamok állampolgárainak.

Ezzel ötre nő azoknak a régi tagállamoknak a száma, amelyek nem alkalmaznak korlátozásokat a kelet-európai államok munkavállalóival szemben. Erre a csatlakozási szerződés ad lehetőséget, legfeljebb hét évig. A másik négy állam Finnország (május 1-től), Nagy-Britannia, Svédország és Írország.

Az Európai Bizottság nemrég a korlátozások teljes eltörlését javasolta, rámutatva, hogy azoknak semmi értelmük és hatásuk, ráadásul a kelet-európai munkaerő rohamától való félelem teljesen alaptalan: azok, akik jönnek – nem sokan -, teljesen simán beilleszkednek a munkaerőpiacra.

A népszerűségi lista alján

A Foglalkoztatási Hivatal adatai szerint a magyar munkavállalók körében a legnépszerűbb célország Németország és Ausztria volt. 2004 végén 17 ezren, illetve 14 ezer magyar vállalt munkát ezekben az országokban annak ellenére, hogy a németajkú államokban továbbbra is korlátozzák a kelet-európai munkaerő szabad áramlását.

Ezzel szemben a korlátozásokat 2004 májusában feloldó Egyesült Királyságban, Írországban, Svédországban 4 ezer, 2 ezer, illetve 200 magyar vállalt munkát.

Viszonylag magas, 1100, illetve 900 azok száma akik Olaszországban, illetve Hollandiában dolgoztak. Spanyolországban azonban csak néhány százan vállaltak munkát. A többi régi uniós tagállamban száznál kevesebb magyar dolgozott.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.