Pénzügy

Önkéntes munkával szerezhetnek tapasztalatot a pályakezdők

admin
admin

2006. 01. 22. 07:00

Az önkéntes munkát még kevéssé ismerik Magyarországon a foglalkoztatók, pedig a fiatalok ilyen úton szerzett munkatapasztalata Nyugat-Európában elismert. A januárban induló ÖTLET-programban 250 fiatalt és közel 200 foglalkoztató együttműködésére nyílik lehetőség.

Az ÖTLET-program regionális koordináló szervezetei

• Csalán- Környezet és Természetvédő Egyesület, Közép-Dunántúli régió 
• Demokratikus Ifjúságért Alapítvány,
Észak-Magyarországi régió
Félúton Alapítvány, Budapesti régió
• Fiatalok a Vidékért Egyesület, Közép-Magyarországi régió
• Kalamáris Ifjúsági Egyesület, Észak-Alföldi régió
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület, Nyugat-Dunántúli régió
• TÉR Ifjúságsegítő Egyesület, Dél-Alföldi régió
Zöld-Híd Regionális Energiahatékonysági és Környezetvédelmi Alapítvány, Dél-Dunántúli régió

A pályakezdők Magyarországon is egyre inkább a hátrányos helyzetű munkavállalói csoportba szorulnak, mivel a cégek vagy nagyon alacsony kezdő fizetéssel veszik fel őket, vagy munkatapasztalat híján elutasítják jelentkezésüket. A fiatalok munkaerő-piaci esélyének növelését tűzte ki célul a kísérleti jelleggel induló ÖTLET-program, ami egyben arra is vállalkozik, hogy megteremtse a hosszú távú önkéntes szolgálat hazai feltételeit, intézményi kereteit, és integrálja a pályakezdők tapasztalatszerzését támogató egyéb programok közé. A programban 200-250 fiatal szerezhet tapasztalatokat egy munkáltatónál 10 hónapon keresztül ez év októberétől. A 18-26 év közötti fiatalok január 20-tól jelentkezhetnek a programot koordináló civilszervezeteknél. A program a munkalehetőségen kívül egyéb eszközökkel is segíti a fiatalokat a későbbi elhelyezkedésben. Az ÖTLET-et az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja, megvalósulásáért 8 regionális koordináló és egy menedzser szervezet felel.

Nincs hagyománya

Nyugat-Európában az önkéntes szolgálatnak nagy hagyománya van a pályakezdők és foglalkoztatók körében. A fiatalok általában az érettségi és a felsőfokú tanulmányok között töltenek el egy évet önkéntesen egy munkáltatónál, hogy később az elhelyezkedésnél ne legyen gond a munkatapasztalat felmutatása. Az önkéntes munka által azonban a fiatalok a pályaválasztáshoz is értékes segítséget kapnak, hiszen kipróbálhatják magukat az életben, és a mindennapos munka során hamar kiderül, mihez van tehetségük, milyen jellegű feladatok kötik le őket.

Magyarországon eddig, ha egy fiatal hosszú távú önkéntes programban kívánt részt venni, csak az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) adta lehetőségek álltak a rendelkezésére. Az ÖTLET-program nemcsak a fiatalok munkaerő-piaci helyzetét igyekszik megkönnyíteni, hanem az önkéntes szolgálat magyarországi meghonosítására is törekszik. A magyar foglalkoztatók egyelőre nincsenek felkészülve arra, hogy hónapokon keresztül, nap mint nap önkénteseket fogadjanak és foglalkoztassák őket, véli F. Tóth András,a programot menedzselő Önkéntes Központ Alapítvány ügyvezető igazgatója.

Speciális résztvevők

Az egyik koordináló szervezet, a Félúton Alapítvány speciális célcsoportot, gyógyulófélben lévő szenvedélybeteg fiatalokat, vagy szenvedélybetegség által veszélyez-tetetteket vár. Az alapítvány több éve foglalkozik szenve-délybetegekkel, és tapasztalataik szerint az absztinencia legfontosabb feltétele a támogató család mellett a munkahely.

Regisztrációhoz kötött

Az ÖTLET-programba 18-26 év közötti fiatalok jelentkezhetnek. A részvétel egyetlen feltétele, hogy a fiatalnak ne legyen munkája és tanulói jogviszonya se. A jelentkezés pillanatában még nem feltétel a regisztrált munkanélküliség, az önkéntes munka megkezdéséig azonban minden résztvevőnek regisztráltatnia kell magát, hangsúlyozta Cseri Györgyi, az ÖTLET programvezetője. Mivel az önkéntes munkáért fizetés nem jár, a regisztráció azért is praktikus, mert így a fiatalok álláskeresési támogatást kapnak, vagyis havi jövedelemhez jutnak. Az önkéntes törvényben deklarált, önkénteseknek adható egyéb juttatásokat – mint például étkezési hozzájárulás – azonban biztosítanak a fiatalok számára, valamint a teljes lakhatási költséget, amennyiben nem a lakhelyén működő munkáltatónál helyezkedne el egy résztvevő.

Mentor segíti őket

A programban 150-200 fogadószervezet vesz részt, amelyek azonban csak a nonprofit szférából kerülhetnek ki, vagyis civil, állami, egyházi intézmények fogadják a fiatalokat. Mivel még a foglalkoztatók sincsenek felkészülve az önkéntesek fogadására, egy mentort delegálnak a pályakezdők mellé, aki a szakmai segítségnyújtáson túl személyesen is támogatja a fiatalokat. A fogadószervezetek pénzbeli támogatást nem kapnak, a mentorokat azonban havi 15 ezer forinttal díjazza a program.

A fiatalok válogathatnak a munkáltatók között, sőt saját ötlettel is előállhatnak, hol szeretnének dolgozni.

Fejlődhetnek, elhelyezkedhetnek

Az ÖTLET-program alatt a fiatalok készségeinek és képességeinek fejlesztésére koncentrálnának, így az is előfordulhat, hogy a pályakezdő először egy olyan képzésen vesz majd részt, ahol az általa kiválasztott munka ellátásához szükséges tudásra és képességekre tehet szert. A képzés ideje beleszámít a 10 hónapos munkatapasztalat idejébe.

„Mivel a fiatalok elhelyezkedése a cél, ha valaki munkát talál a program alatt, természetesen nem fogjuk visszatartani” – jelezte Cseri Györgyi. Sőt, helyére új fiatalt vesznek fel, ha még legalább öt hónapig dolgozhat az új pályakezdő az ÖTLET-ben.

A tízhónapos önkéntes szolgálat alatt, és utána még két hónapig a fiatalok álláskeresési tanácsadásban részesülhetnek, felkészítik őket az önéletrajzírásra, állásinterjúkon való szereplésre, valamint az álláskeresési technikákra.vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.