Pénzügy

Szakképzetlenek országa: lépjünk egyet előre

A magyarországi szakemberhiány megszüntetésének érdekében európai uniós forrásokból szerezhet szakképzést több mint tízezer magyar munkavállaló.

Magyarországon a felnőtt lakosság 40 százaléka, vagyis 2,8 millió ember nem rendelkezik szakképzettséggel, és számos munkavállaló olyan szakmát tanult, amivel ma már nem tud elhelyezkedni. Ráadásul kiszorító hatás érvényesül a munkaerőpiacon: míg a diplomások 83 százaléka foglalkoztatott, a középfokú végzettségűek 66,3 százaléka, az alapfokú képzettséggel rendelkezők foglalkoztatottsága pedig 28,4 százalékos. Felsőfokú papírral rendelkezők látják el az egyszerű érettségivel is elvégezhető munkákat, így ők az alapfokú végzettségűektől veszik el a munkahelyet. Mindezt súlyosbítja az óriási szakemberhiány: a magyarországi cégek 15 százaléka nem talál megfelelő munkaerőt bizonyos szakképzettséghez kötött állásokra, ami azt jelenti, hogy több mint 30 ezer munkahely tartósan betöltetlen. A jelenlegi képzési rendszer szerkezete is hozzájárult a szakemberhiányhoz: az utóbbi tíz évben felére csökkent a szakiskolákban tanulók száma, míg a diplomások és a sima érettségivel bírók száma megtöbbszöröződött. A januártól induló „Lépj egyet előre” program keretében négymilliárd forint áll rendelkezésre 10-12 ezer ember szakképzésének támogatására.

Motivált tanulók

A 75 százalékban uniós forrásokból finanszírozott, a Humánerőforrás Fejlesztési Operatív Program (HEFOP) keretein belül működő projektben olyan munkavállalók vehetnek részt, akik nem rendelkeznek általános iskolai végzettséggel, akik ugyan befejezték a nyolc osztályt, de nem tanultak szakmát, a munkaerőpiac által már nem értékelt szakmákat tanultak és a csak érettségivel rendelkezők, akik szakmát is szeretnének tanulni. A részvétel egyéb feltételhez nem kötött, vagyis mindegy, hogy regisztrált álláskereső valaki, van munkája vagy esetleg vállalkozó. A képzés a résztvevők számára ingyenes, az oktatás költségeit a hallgatóval kötött szerződés alapján a Foglalkoztatási Hivatal téríti meg a képző intézmény számára. Egy fő képzésére 200 ezer forint kapható, és jutalom is társul az elvégzéséhez. Sikeres záróvizsga esetén a mindenkori minimálbér összegével jutalmazzák a munkavállalókat, ami az idei évben 62 500 forint.

Hihetetlenül motiválja a tanulókat a sikerdíj – mondta el a FigyelőNetnek egy tanár, aki kereskedelmi és vendéglátó-ipari sikerdíjjal is jutalmazott tanfolyamokat tart, hiszen hasonló konstrukcióval támogatott képzéseket már idén is indított a szaktárca. A tanár tapasztalatai szerint a sikerdíjas tanfolyamokon nincs hiányzás, a hallgatók tanulnak, mivel a regisztrált álláskeresők számára a jutalomösszeg motiváló hatású. A tanár egyébként abban is biztos volt, hogy a szakmát szerző álláskeresők közül mindenki elhelyezkedik majd.

A munkavállalók egyébként maguk választhatják ki, hogy milyen intézmény, mely tanfolyamán kívánnak részt venni. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) honlapján és a munkaügyi központoknál is elérhető lesz a támogatott képzések listája. A munkavállalóknak jelentkezési lapot kell kitölteniük a képzőintézménynél, amelyik az ÁFSZ által kidolgozott adatlapon regisztrálja a hallgatót. A jelentkezési lap tartalmazza a hallgató kérelmét a „Lépj egyet előre” programba történő bevonásra.

A képzőknek kell alkalmazkodniuk

A „Lépj egyet előre” program kidolgozása előtt a szaktárca felmérést készített a képző intézmények körében, milyen, a munkaadók számára is értékes tanfolyamokat kínálnának a szakképzettséggel nem rendelkezőknek. A képzők ötletei egyáltalán nem feleltek meg az ÁFSZ által készített munkaerő-piaci prognózisnak, amely a munkáltatók visszajelzésén alapul, és amely a keresett és hiányszakmákat térképezi fel egy évre előre. „A program során a képzőknek kell alkalmazkodniuk kínálatukban, mivel a munkaerőpiacon értékes szakképzettséget szeretnénk biztosítani a munkavállalóknak, és nem bevételt generálni a képzőknek” – mondta el a képzőintézmények képviselőinek tartott előadásán Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter.

A projektben (a nyelvi és gépkocsivezetői képzés kivételével) az akkreditált, illetve az Országos Képzési Jegyzékben szereplő képzési programmal rendelkező akkreditált felnőttképző intézmények vehetnek részt, illetve januártól folyamatosan jelentkezhetnek a kínálati listára, melyet a munkaügyi kirendeltségek gyűjtenek. A listán jelenleg azok a szakmai kurzusok szerepelnek, amelyek az intézmények jövő évi képzési terveit alkotják és 150 óránál rövidebbek. Csak azok a tanfolyamok élvezhetnek támogatást, amelyek az adott megyében keresett szakmának minősülő képzést biztosítanak, illetve ha a munkáltató igazolja, hogy az adott képesítés a munkavállaló számára a munkakörének betöltéséhez vagy az előmeneteléhez szükséges. Egyéni vállalkozók számára is nyitva áll a támogatott képzés lehetősége, ha az a vállalkozás főtevékenységéhez kapcsolódik.

A képzők havonta, negyedévente, utólag kapják meg a támogatást a HEFOP szabályainak megfelelően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik