Pénzügy

Kinek, hogyan emelkedik a bére idén?

A versenyszféra munkaadóit megkérdező tanácsadó cégek 5-6 százalékos bruttó béremelést jeleznek előre 2006-ra, míg a közszféra dolgozóinak átlagosan 4,8 százalékkal emelkedik a bére.

A versenyszféra átlagos éves béremelési tervei felülmúlják a közszféra garantált bérfejlesztését. A közszolgák közül azonban a köztisztviselők még a versenyszférában dolgozóknál is többet kapnak pluszban.

Versenyszféra: átlag 6 százalék

A 2006-os évre a külföldi érdekeltségű magyarországi vállalatok hatszázalékos béremelést terveznek az ügyvezetők, vezető beosztású munkavállalók és felsőfokú végzettségűek, valamint ötszázalékos mértékűt a fizikai munkások körében – derült ki a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) megbízásából végzett 2005/2006-os bérezési tanulmányból, melyben 73 német tulajdonú magyarországi vállalat vett részt. Az adatokat szolgáltató cégek mintegy 30 ezer embert foglalkoztatnak Magyarországon. Idén a vállalatok a jövedelmek 11,3 százalékos növekedéséről számoltak be. Figyelembe véve, hogy 2005-ben az inflációs ráta 3,6 százalék körül alakul, míg jövőre 2 százalék alatti rátát vár a jegybank, a jövőre tervezett nominális béremelés mértéke mellett a reálkeresetek is alacsonyabb mértékben fognak nőni, mint idén.

A versenyszféra vállalatai általában az inflációhoz igazítják a következő évre tervezett bérfejlesztésük mértékét. A Hay Group Menedzsment Tanácsadók Kft. által készített idei jövedelemfelmérésben résztevő 220 vállalatnál 4,1 százalékos inflációval számolnak 2006-ra, és ehhez mérten a 2005 májusa és 2006 májusa közé eső időszakra 5,5-5,7 százalékos átlagos fizetésemelést terveznek. Hasonló mértékű, 5,5 százalékos bérfejlesztési tervekről számolt be az a 191 vállalat is, amely a Mercer Tanácsadók éves rendszeres Teljes Körű Fizetési Felmérésében vett részt. A vizsgálatban szereplő cégek 47 százalékánál januárban, míg 23 százalékánál áprilisban tervezik végrehajtani az emelést, míg 11 százalékuknál márciusban remélhetnek növekedést a munkatársak.

A versenyszférában tevékenykedő, külföldi tulajdonú cégekre koncentráló, a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) megbízásából végzett bérezési tanulmány szintén 6 százalékos béremelési szándékról számol be az ügyvezetők, vezető beosztású munkavállalók és felsőfokú végzettségűek körében, míg a fizikai munkásoknál csak ötszázalékos emelést terveznek a cégek 2006-ra.

Közszféra: átlag 4,8 százalék

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban (OKÉT) december elején megszületett megállapodás szerint a közszférában átlagosan 4,8 százalékkal emelkednek a bérek. A közalkalmazottak illetménytáblájában a garantált illetményminimumok átlagosan újabb 3 százalékkal növekednek 2006. április elsejétől. A közalkalmazotti pótlékalap április elsejétől 3,7 százalékkal gyarapszik, míg a teljesítményösztönzésre szánt kétszázalékos keret változatlanul megmarad. A köztisztviselők illetményalapja 5,1 százalékkal, 36 800 forintra kapaszkodik, szintén a jövő év április elsején. A hivatásos szolgálati és honvédségi illetményrendszeren belül az 5,1 százalékos illetményalap-emelés már január elsejétől esedékes.

Bár a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége a megállapodás után közölte, hogy nem tekintik érvényesnek az OKÉT-ban kötött bérmegállapodást, mivel arra nincs költségvetési fedezet, a megállapodás mégis érvényesnek tekinthető, mivel az OKÉT mindhárom oldala aláírásával adta beleegyezését a közszolgálati béremelésekhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik