Pénzügy

Az ügyvedék kerestek a legtöbbet 2005-ben

Idén a jogászok és az informatikusok keresték a legtöbbet beosztott alkalmazottként. Budapesten a legmagasabbak a fizetések, a bérek különbsége egyes munkaköri szinteken a 20 százalékot is meghaladja – idézi a HayGroup felmérését a Napi Gazdaság.

A legtöbb vállalat az inflációt és az egyéni teljesítményt veszi alapul a béremelések során – a HayGroup Menedzsment Tanácsadó Kft. 2005-ös jövedelemszint-felmérése szerint. Az irodai alkalmazottak és a fizikai dolgozók esetében a fizetésrendezések alapja elsősorban az infláció, a felsővezetők, vezetők és szakemberek bérrendezésénél elsődlegesen az egyéni teljesítményt veszik figyelembe. A bérek különbsége egyes munkaköri szinteken a 20 százalékot is meghaladja az azonos szintű munkakörökben foglalkoztatottak között, ami jelentős növekedés az elmúlt évi vizsgálat eredményeihez képest.

A felmérés szerint idén a jogi és az informatikai munkakörök a legjobban fizetettek az azonos szervezeti hierarchiát tekintve. Fizetési szempontból a legelmaradottabb munkakörök közé a termelési, a minőségbiztosítási, a környezetvédelmi és a munkavédelmi munkakörök tartoztak. A vállalati bérszintek alacsonyabb szintű munkakörök esetén a regionális, magasabb szintű munkakörök esetén az iparági jellemzőket tükrözik.

A HayGroup úgy találta, hogy ismét Budapest az első a fizetések regionális versenyében; Nyugat-Magyarország a második, míg Kelet-Magyarország a harmadik. Az eddigi trendnek megfelelően a fogyasztási termékeket előállító, forgalmazó (FMCG) vállalatok bérpiaca az országos felett helyezkedik el. A különbség munkaköri szintenként különböző, de jól megfigyelhetően nő a vezetői szintek felé haladva. Az összjövedelmet tekintve átlagosan 11 százalékkal fizetnek jobban az FMCG vállalatok. A fizetésrendezés leggyakoribb időpontja a megkérdezett cégek körében a január. Egyre több vállalat köti azonban a béremelések időpontját a pénzügyi év kezdetéhez, ami gyakran az év más időszakára esik.

A jövedelemfelmérésben 220 vállalat vett részt. A vállalatok fele budapesti, 22 százalékuk kelet-magyarországi, 30 százalékuk nyugat-magyarországi székhelyű.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik