Pénzügy

Ki dolgozik két ünnep között?

admin
admin

2005. 12. 21. 07:30

Az ünnepek idejére az ország nagy részén megáll az élet, de egyes gyárakban folyamatos a termelés, egyes boltok is folyamatosan nyitva tartanak. A két ünnep között pedig - ha mérsékelten is - de a közhivatalok is fogadják az ügyfeleket.

Karácsony estéje és a szilveszter is szombatra esik idén, így a bankok például nem tartanak nyitva. A karácsonyi ünnepek után, 27-én azonban kinyitnak, január elsején viszont zárva lesznek. Ez megfelel a szokásos rendnek, a pénzintézetek ugyanis hétfőtől péntekig fogadják az ügyfeleket. Lapunknak a Bankszövetségnél elmondták, a pénzintézeteknek be kell előre jelenteniük a pénzforgalmi szünnapokat.

Némileg eltér a helyzet a postánál, ott a karácsonyi megnövekedett levél- és csomagforgalom miatt megerősítik a létszámot. A csomagokat akár a karácsony előtti nap is feladhatják az ügyfelek, azokat a Magyar Posta a nagyobb településeken még december 24-én kézbesíti. Decemberben várhatóan 80-82 millió levelet és egymillió csomagot kell időben eljuttatni a címzettekhez. Ez azonban egyenlőtlenül oszlik el, az ünnepet megelőző napokban éri el a csúcspontját. „Az elmúlt évek tapasztalatai szerint akkor közel 4 millió levél feldolgozását és kézbesítését kell megoldaniuk a postásoknak”, mondta sajtótájékoztatón Tomecskó Tamás szóvivő. A postánál azt tanácsolják, a más európai országba szánt küldeményeket legkésőbb december 19-ig adjuk postára, az országon belül elküldött lapokat, ha az elsőbbségi szolgáltatást választjuk, már másnap olvashatják a címzettek. A szombaton is nyitva tartó postákba 24-én is bemehetünk – igaz, legfeljebb délig, és ezen a napon már csak hírlap és csomagkézbesítés lesz.

Folyamatos termelés

A General Electric ipari üzemeiben, például az üveggyárban folyamatos lesz a munka, leállást egyáltalán nem terveznek. Más gyárakban karácsony előtt megáll az élet. „December 22-én leállunk és csak január 2-án kezdünk újra dolgozni” – mondta a Figyelőnetnek Tóth Csaba, a Ganz kereskedelmi és vállalkozási igazgatója. A vezető hozzátette, ilyenkor kiürül az üzem, nem folyik termelés, s csak a biztosági szolgálat emberei vannak az épületben.

A hivatalok többsége kinyit a két ünnep között, de nem ritka, hogy csak néhány munkatárs dolgozik. Sok cégnél úgy osztják a szabadságokat, hogy mindig legyen benn valaki, aki a betévedő ügyfeleket kiszolgálja. A tapasztalat azt mutatja, hogy karácsony és szilveszter között kevesebben térnek be például adósságaikat, pénzügyeiket intézni egy követeléskezelő céghez vagy egy bankba. Nyitva lesz viszont az okmányirodák többsége, bár központi szabályozás itt sincs, ezért érdemes előre érdeklődni. Budapesten, az első kerületben például ugyanúgy fogadják az ügyfeleket, mint az év többi napján. Kivételt a december 30-i péntek jelenthet, amikor leltározni fognak, de lehet, hogy délig akkor is nyitva lesz az iroda. Az okmányirodában elmondták, a dolgozók közül csak néhányan mennek szabadságra, de úgy oldják meg, hogy minden területen maradjon dolgozó. A tapasztalat azt mutatja, ilyenkor is sokan intézik útlevéllel vagy jogosítvánnyal kapcsolatos ügyeiket.

Jóval kisebb a forgalom az óvodákban. Az előzetesen felmért igények alapján az önkormányzatok kijelölnek néhány ügyeletes óvodát, ahova a szülők vihetik a gyermeküket. A 170 ezer lakosú Miskolcon például mindössze három óvoda nyit ki az ünnepek alatt, a legtöbb szülő inkább más megoldást keres, például nagyszülők segítségét veszi igénybe ilyenkor.

A hiperek is bezárnak

Számtalan bolt bezár 24-én, sokan pedig csak délig, esetleg egy óráig tartanak nyitva. A folyamatosan nyitva tartó szuper-és hipermarketek és a kisebb boltok egyaránt délután kettőkor húzzák le a rolót. Legalábbis ezt javasolja a Kereskedelmi Ágazat Párbeszéd Bizottsága. Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (KISOSZ) elnöke a FigyelőNetnek elmondta, hogy mindenki elfogadta az egységes bezárás tervét, így az üzletekben dolgozók három óra körül már hazaérnek – nem okoz majd gondot a közlekedés.”A nonstop üzleteknek is ezt javasoljuk, de ők saját maguk dönthetik el, élnek.-e a nyitvatartási jogukkal. Viszont azt tapasztaljuk, ilyenkor ők is bezárnak” – mondta a Kisosz elnöke. Antalffy Gábor hozzátette, a két ünnep között szokásos módon lesznek nyitva az üzletek, nincs szükség külön szabályozásra szilveszter miatt sem, hiszen szombatra esik. Az elnök a forgalom csökkenését sem tapasztalja: „A karácsony előtti rohamhoz képest kevesebben vannak, de sokan ilyenkor váltják be a vásárlási utalványt, vagy cserélik vissza azt, ami nem tetszik.”

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.