Pénzügy

Idő előtt le kell zárni a HEFOP-ot

A vállalkozásoknak kiírt HEFOP-pályázatot a nagy érdeklődés miatt nagy valószínűséggel jövő év vége helyett még 2006 első félévében le kell zárni. A pályázatok 60-70 százaléka zárul odaítélt támogatással, a vállalkozások még mindig követnek el típushibákat.

A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) keretében a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM) által kiírt, a vállalkozások munkatársfejlesztő képzéseit támogató pályázatra eddig több mint ötszáz pályázat érkezett. A rendelkezésre álló 7 milliárd forintos keretből 900 millió forintot az HEFOP Irányító Hatóság már odaítélt 83 projektre. Mivel minden hónapban van bíráló bizottsági döntés, amely első körben véleményezi a pályázatokat, már most látható, hogy az ötszáz pályázat forrásigénye már túllépte a teljes keretet, egészen biztosan hamarabb le kell zárjuk a HEFOP 3.4.1 pályázatot- mondta el a FigyelőNetnek Kiss Csaba, a HEFOP Irányító Hatóságának munkatársa. A korábbra hozott zárást a 60-70 százalékos nyerési arány is indokolja. Mindezek fényében feltehetően a már 2006 első felében megszűnik a pályázati lehetőség.

Buktatók

A tavaly kiírt hasonló pályázaton 67 projekt nyert összesen 611 millió forintnyi támogatást, amelyből teljesítés ellenében már 126 millió forintot le is hívtak a támogatott vállalkozások. Kiss Csaba tapasztalatai szerint a vállalkozások formai hibát már nem nagyon ejtenek a pályázatok megírásánál. Tipikus hibának számít azonban a költségvetési terv elnagyolása, vagy rossz hangsúlypontozása. Gyakran nem a képzés hangsúlyos a benyújtott költségtervekben, hanem a munkavállalók bérének pótlása, amely abból adódik, hogy a képzés idejére kiesnek a munkából. Az ilyen pályázatok kétharmad részben arról szólnak, a munkabért hogyan számolják el – árulta el Kiss Csaba. Szintén gyakori hiba, hogy a képzésben részt vevő célcsoportot nem határozzák meg pontosan: ki, miért és mennyi ideig vehet részt a támogatásért pályázó képzésben.

A szakmai hibákat azonban gyorsan lehet orvosolni, mivel a pályázat folyamatos beadású. Előfordult például, hogy egy vállalkozást augusztusban elutasítottak, majd októberben a „tökéletesített” pályázattal már nyertek. Az Irányító Hatóság ugyanis részletesen megindokolja, miért nem támogatják a projektet, így a vállalkozásoknak könnyű dolguk van, ha újra pályázni szeretnének.

Tréningre fordítják

A pályázatok szinte mindegyikében szerepel nyelvi képzés és ECDL tanfolyam. Mellettük még a tréning típusú képzések dominálnak: középvezetők és felső vezetők készségfejlesztését szolgáló és csapatépítő tréningek finanszírozására is pályáznak az EU forrásokból. Kevésbé jellemzők a szakmaspecifikus képzések – tudtuk meg Kiss Csabától.

A HEFOP 3.4.1 pályázat keretében 3-24 hónapos projekteket dotálnak. Egyre gyakrabban előfordul, hogy MBA diploma megszerzését is támogatják, bár az időkeret itt szűkösnek bizonyulhat, mivel a projektnek az EU pontos irányelvei szerint két éven belül le kell zárulnia. Az Irányító Hatóság azonban rugalmas e tekintetben is, mivel a záróvizsgát igazoló papírt is elfogadják, nem kell a diplomát felmutatni az elszámoláskor.

Folytatás várható

A HEFOP pályázatok a második Nemzeti Fejlesztési Terv alá kerülnek, amelynek részletei egyelőre még nincsenek kidolgozva. A vállalkozások képzésének későbbi támogatására azonban minden valószínűség szerint a jövőben is lesz forrás, mivel az alkalmazkodó készség és a szerkezetváltás támogatása bekerült a tervbe. Arra lehet azonban számítani, hogy több központi intézkedés lesz, és kevesebb pályázati lehetőség várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik