Pénzügy

Új szemlélet a munkaügyi ellenőröknél

A papírhoz és a dokumentáltsághoz való ragaszkodás helyett a valós helyzetet vizsgálják majd az ellenőrök, akik visszatérő vendégei lesznek a vizsgált cégeknek. A legnagyobb bírságot az a munkaadó kapja majd, aki a felszólítás ellenére sem változtat a súlyos kategóriába sorolt jogsértő gyakorlatán.

Felkészített ellenőrök

Alapos felkészítésen estek át az idén a munkaügyi ellenőrök, hogy a munkaadók semmilyen kifogással, semmilyen jogi csavarral ne tudják megtéveszteni őket.

A munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény módosításának 2006. január elsejei hatályba lépésével új szemléletet követnek majd az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) ellenőrei. Jogosnak bizonyult a munkaadók kritikája: mintha azok a cégek lettek volna előnyben, amelyeknél semmilyen nyilvántartást nem végeztek. A papíralapú munkaügyi ellenőrzés helyett 2006 januárjától a valósághoz és nem az adminisztrációs előírásokhoz ragaszkodik majd a száz fővel megnövelt munkaügyi ellenőri gárda. Vezetőjük szerint szigorúbb és visszatérő ellenőrzésre számíthatnak a munkaadók.

Jogsértési kategóriák

Az új munkaügyi ellenőrzési törvény pontosan megnevezi a súlyos jogsértéseket. Ebbe a kategóriába tartozik a bejelentés nélküli foglalkoztatás, a színlelt szerződés, a munkaidő-nyilvántartás hiánya, a külföldiek engedély nélküli munkavégzése, a jogellenes munkavégzés, illetve az alapvető élet- és munkakörülményekkel kapcsolatos jogsértés. Ez utóbbi a munkaidő és pihenőidő arányára vonatkozik. Az összes többi jogsértés a kevésbé súlyos kategóriába sorolható.

Bírságkategóriák

A bírság nemcsak a jogsértés súlyosságától, hanem annak rendszerességétől is függ majd – mondta el Papp István, az OMMF elnöke. Amennyiben először történik. 30 ezer és 2 millió forint közötti bírságot szabhat ki egy ellenőr. Ha a nem súlyos kategóriába sorolt jogsértést a munkaadók nem küszöbölik ki, és egy utólagos ellenőrzésnél az OMMF munkatársai újra megállapítják a jogsértést, 50 ezer és 6 millió forint közötti bírság megfizetése vár a munkaadóra. Ha több súlyos jogsértést állapítunk meg az ellenőrzés során, akkor 15 millió forintos bírságot szabunk majd ki. Ha ezek közül bármelyik ismételten előfordul, akkor a 20 milliós bírságig is elmehetünk – mondta a munkaügyi ellenőrzés vezetője. A szigorításokat a tapasztalatok is igazolják: a június elején elrendelt célvizsgálat során, amely a fekete foglalkoztatásra koncentrált, öt hónap alatt 20 ezer, bejelentés nélkül foglalkoztatott munkavállalót lepleztek le. Az OMMF becslése szerint 2006-ban legalább 35 ezer feketemunkást tudnak majd lefülelni.

Gőzerővel

Az OMMF 2005 során újabb 100 munkaügyi ellenőrt alkalmazhatott, hogy az új törvény hatálybalépésekor már gőzerővel kezdhessék meg az ellenőrzéseket. Egy ellenőri csapat 250-300 munkavállalót is tud ellenőrizni 1,5-2 óra leforgása alatt. De nem csak az ellenőrök számát növelték meg, a feketemunka ellen folytatott harc jegyében megváltoztatták a közbeszerzési törvényt. Így azok a cégek nem vehetnék részt közbeszerzési pályázaton, amelyeknél az OMMF munkaügyi jogsértést állapított meg. A közbeszerzési pályázathoz csatolniuk kell az OMMF igazolását is cégeknek. A feketemunka felszámolásának érdekében kell szeptembertől bejelenteni a 10 millió forint feletti építkezéseket is az adóhatóságnál, valamint ezért kell az építkezéseken rögzíteni az alvállalkozók névsorát.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik