Pénzügy

Egy munkanélküli újabb megpróbáltatásai

A munkanélküliektől a munkaügyi központok aktivitást várnak el. A FigyelőNetnek beszámoló frissdiplomás munkanélküli az együttműködés jegyében tovább látogatja a munkaügyi kirendeltséget, hátha tudnak segíteni. Végre ingyenes szolgáltatásokat is talált, állást viszont nem.

A frissdiplomás Zsófi korábban már beszámolt lapunknak, min kell keresztülmenni ahhoz, hogy az ember pályakezdő munkanélkülivé válhasson, és mit tudhatunk meg a regisztráció alkalmával. Az együttműködés értelmében ismét visszament az Andrássy út 10. szám alatti, Fővárosi Munkaügyi Központ Ifjúsági Irodájába, ezúttal már azért, hogy hivatalosan is munkanélküliként találkozzon az ügyintézővel, pontosabb információk és segítség reményében.

Hatékony kérdések

Zsófi körülbelül egy óra várakozás után került sorra. Az ügyintéző egy nagyon kedves, segítőkész fiatal hölgy volt, aki rászánta a kellő időt, nem éreztette vele: sietni kéne. Ehelyett hatékonyan segített, megfelelő kérdésekkel rövidítette le az ott töltött időt. A kis munkaügyi könyvet, amit a regisztrációkor kapunk, mindig vinni kell, kérik is. Miután a bennetalálható adatok alapján beazonosítja a szembenülőt, az ügyintéző kérdezni kezd: mi történt eddig munkakeresés ügyben, és milyen fajta segítségre van szükség. Ad egy listát, amin az aktuális munkaajánlatok szerepelnek. „Abból választhattam volna, ha megfelel számomra valamelyik ajánlat. Keresnek mérnököt, pszichológus asszisztenst, magyartanárt, marketingest, villanyszerelőt, telefonost, titkárnőt… és a többi” – mesélte Zsófi.

A beszélgetése során kiderült, mi az, amit nyújtani tudnak: tanfolyamok, tréningek, egyéni és csoportos felkészítések álláskereséshez, nyelvtanfolyamok, álláskeresés. „Gyakorlatilag úgy működünk, mint egy munkaközvetítő iroda, csak mi nonprofitintézmény vagyunk.” – foglalta össze az ügyintéző Zsófinak.

Nyelvtanfolyam

Az Iroda a német és az angol középfokú nyelvvizsga megszerzésében tud segítséget nyújtani, oly módon, hogy ha valaki jelentkezik és bead egy kérvényt, akkor általában az 50- és 100 közötti támogatási lehetőségből 80-90 százalékos támogatást kap, ami azt jelenti, hogy az önrész körülbelül 15 000 forint. A tanfolyamot az Irodával szerződésben álló nyelviskola szervezésében lehet elvégezni. Ezek intenzív, nappali tanfolyamok, amik a típustól függően fél évig is tarthatnak. Ezidő alatt kereset-kiegészítő „fizetést”, havi 20 000 forintot biztosít az Iroda, de csak amíg nem állunk munkaviszonyban, akkor ugyanis megszüntetik az összeg folyósítását. Ha valaki időközben úgy dönt, nem fejezi be a tanfolyamot, akkor – mivel az általa vállaltak teljesítése nem következett be –, vissza kell fizetnie az addigi támogatást.

Tréningek és egyéni felkészítés

„Az első, és egyik legfontosabb információ, hogy ezek ingyen vannak, végre” – hangsúlyozza Zsófi. Az ügyintézőt kell az aktuális lehetőségekről kérdezgetni. Van olyan tréning, ami csoportos, általában pár napig, vagy hétig tart, és abban segít, hogy jobban megismerjük képességeinket, tisztában legyünk érdeklődési körünkkel és hogyan kereshetünk eredményesebben munkát. Van lehetőség arra is, hogy személyes tanácsadást igényeljünk, ez szólhat arról, hogy milyen tanfolyamra lenne szükségünk, mit is szeretnénk valójában, vagy arról, hogy mit tegyünk, hogy legyen állásunk, hogyan és mit keressünk, hogyan írjunk jó önéletrajzot. Ha azt választjuk, hogy egyénileg foglalkozzon velünk valaki, akkor felírják telefonszámunkat, hogy az illetékes személy időpontot egyeztessen velünk.

Amennyiben az ember a regisztrációkor engedte, hogy a könnyebb adminisztráció érdekében besorolják, akkor az ügyintézővel való találkozáskor el kell dönteni, melyik csoportba is tartozik a három közül: Olyan, aki könnyen talál munkát egyedül is, inkább tanácsokra van szüksége, vagy segítséggel lehet állást találni számára, illetve nem sok esélye van arra, hogy szakmájában elhelyezkedjék.

„Az ügyintéző beírta a könyvecskémbe a honlapjuk címét (www.afsz.hu – ha van internet elérésem, itt is megnézhetem az aktuális állásajánlatokat), azt, hogy meddig kell legkésőbb ismét megjelennem az együttműködés jegyében, valamint figyelmeztetett, hogy amennyiben találtam munkát, azt írásban jeleznem kell, postai úton, faxon, vagy személyesen behozva a nyilatkozatot, és mehettem is”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik