Pénzügy

Keresetkülönbségek a multiknál

admin
admin

2005. 07. 28. 07:14

Az üzletláncok áruházai között indokolatlanul nagyok a jövedelemkülönbségek. Legnagyobb területi bérkülönbségek a legmagasabb fizetést biztosító Tescónál vannak: egyes megyékben 30 százalékkal is kevesebb a fizetés, mint a fővárosban – írja a Népszabadság.

Nyolc magyarországi multinacionális vállalkozásnál vizsgálta a bérek alakulását a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, az egyenlő díjazás elvének alkalmazását figyelve. Az uniós alapelven alapuló hazai szabályok nem engedik meg, hogy a munkavégzés minőségével össze nem függő „tulajdonságaik”, helyzetük alapján megkülönböztessék a munkavállalókat.

A felmérésből azonban kitűnik, hogy a kereset szerinti csoportosításban szinte minden cégnél a legalsó harmadban Békés, Borsod, Hajdú, Szabolcs, Tolna megye szerepel, vagyis az ország egyébként is sok szempontból hátrányos területein lévő áruházak dolgozói viszik haza a legkevesebbet. A legmagasabb keresetűek között Győr, Fejér és Pest megye található, de e körbe tartozik Vas, Veszprém és Zala megye is. Budapest külön kategória. Itt valamennyi üzlethálózat beosztott dolgozójának bruttó keresete 82500-115 ezer forint között szóródik.

A legmagasabb keresetet biztosító Tescónál vannak a legnagyobb területi bérkülönbségek. A Békés, Borsod, Hajdú, Nógrád, Somogy és Tolna megyei bevásárlóközpontban dolgozók fizetése átlagosan 30 százalékkal kisebb a fővárosiakénál. A Spar és a Plus üzleteiben alacsonyabbak a keresetek, mint a többi üzletlánc boltjaiban, de kisebb eltéréseket is mutatnak: többnyire 10-20 százalékkal maradnak el a budapestiekétől. Ezek az eltérések jellemzőek a Csemege-Match, a Metro és a Praktiker dolgozóinak fizetésére is. A Penny Marketnél a legkisebbek a bérek, s a területi elhelyezkedés szinte egyáltalán nem befolyásolja a kereseteket, ugyanakkor egyes boltokban akár 20 százalék különbség is lehet az azonos munkát végzők között. Az érdekvédő szerint ennek oka vélhetően az, hogy a szülés miatti távollét után nem rendezik a nők bérét, holott ezt a munka törvénykönyve előírja.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.