Pénzügy

11,5 százalékkal nőttek a bruttó keresetek

A nettó átlagkeresetek 12,1 százalékkal nőttek az év első öt hónapjában – közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Mivel az infláció ebben az időszakban 3,6 százalékos volt, a reálbérek 8,5 százalékkal nőttek. A látványos emelkedés mögött a közszféra 13. havi fizetésének januári utalása áll. A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a nemzetgazdaságban átlagosan 2 millió 780 ezer volt az idei év első öt hónapjában, annyi, mint egy évvel korábban.


A költségvetés területén – az ez évben egységesen januárban fizetett egyhavi külön juttatás miatt – a bruttó átlagkereset 20,0 százalékkal, a nettó átlagkereset 19,3 százalékkal növekedett. A versenyszférában 7,2 illetve 8,6 százalékos volt az emelkedés. A nemzetgazdaságban összességében a bruttó átlagkeresetek 11,5 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 12,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Mivel a KSH korábbi jelentése szerint ebben az időszakban az árszínvonal 3,6 százalékkal nőtt, a reálbérek 8,5 százalékkal emelkedtek átlagosan.


A nemzetgazdasági szintű havi átlagos munkajövedelem 165 100 forint volt, 11,5 százalékkal több az előző év azonos időszakinál. A munkajövedelem kereseten felüli része 2005. január–májusban átlagosan 4,8 százalék volt.


A versenyszférában 2005. január–májusban 0,4 százalékkal nőtt a létszám, míg a költségvetés valamennyi meghatározó területén folytatódott a létszámcsökkenés, így a költségvetési intézményeknél összességében 1,4 százalékos volt a létszámvesztés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik