Pénzügy

Tanárok nyári fizetés nélkül

Több fiatal pedagógussal is olyan határozott idejű szerződést kötnek az iskolák, amely a tanév végéig szól, így a nyári szünetre nem kell fizetést adni nekik – tudta meg a Magyar Nemzet az egyik fővárosi gimnázium tanárnőjétől.

A megállapodást a tanév végéig kötik, majd szeptember elején az igazgató új szerződést írat alá a pedagógusokkal, így a nyári szünet idejére nem kell bért fizetni nekik. A tanárnő szerint a pályakezdőket szinte csak határozott idejű szerződéssel foglalkoztatják, és éveken keresztül esélyük sincs arra, hogy véglegesítsék őket, amellyel automatikusan járna nyárra is a fizetés. Ha egy pályakezdő több hónapos munkakeresés után mégis kap valamilyen ajánlatot, kénytelen aláírni a számára kedvezőtlen szerződést, hiszen többen pályáznak ugyanarra a helyre.

A határozott idejű szerződéseket az iskola köti a pedagógussal, ebbe nincs beleszólásunk – mondta Sipos János közoktatásért felelős helyettes államtitkár. A politikus véleménye szerint a tanároknak szerződéskötéskor jobban oda kellene figyelniük, a kedvezőtlen feltételeket tartalmazó megállapodást pedig nem szabadna aláírniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik