Pénzügy

A munkavállalási korlátozások megszüntetését sürgeti az EP

Az új tagállamok dolgozóival szembeni átmeneti munkavállalási korlátozások megszüntetésére szólított fel az Európai Parlament, arra sürgetve a tagállamokat, hogy hozzák előre egy évvel a restrikciók 2006-ban esedékes, első felülvizsgálatát.

Az Európai Parlament (EP) múlt héten elfogadott egy saját kezdeményezésű, kötelező hatállyal nem bíró jelentést, ami arra sürgeti a tagállamokat, hogy ne várják meg a 2006-os brüsszeli felülvizsgálatot, hanem mihamarabb végezzék el saját vizsgálatukat, hogy az új tagállamokból származó munkaerő okoz-e komoly torzulást a helyi munkaerőpiacon.

A csatlakozási tárgyalásokon elfogadott rendszer szerint az új tagállamok dolgozóit 2+3+2 évig nem illeti meg a szabad munkavállalás uniós alapjoga, ehelyett az egyes államok saját hatáskörben dönthetik el, hogy megnyitják-e munkaerőpiacukat a keletiek előtt. Az első, kétéves időszak lejártával (2006-ban) a tagállamoknak nyilatkozniuk kell, hogy fenntartják-e továbbra is a munkavállalási korlátozásokat. Indokolniuk azonban nem kell az esetleges “nem”-et.


A FigyelőNet információi szerint azonban a kapuk nem fognak kinyílni a magyarok előtt. “Annyi bizonyos, hogy Németország és Ausztria fenntartja a korlátozásokat” – mondta Ladó Mária, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM) Integrációs és Nemzetközi Főigazgatóság főigazgatója. A szakember szerint a többi állam sem fogja megnyitni munkaerőpiacát a nem rég csatlakozók előtt, hiába lobbizik a magyar állam több régi tagországnál is. Az EU-tizenötök ugyanis egy blokkban kezelik az újakat. Így az adatok szerint hiába csak a lengyelek bizonyultak mobilisnak Európában, a többi nemzet munkavállalása elől sem fogják elgörgetni az akadályokat.     

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik