Pénzügy

A munkavállalási korlátozások megszüntetését sürgeti az EP

admin
admin

2005. 06. 13. 09:24

Az új tagállamok dolgozóival szembeni átmeneti munkavállalási korlátozások megszüntetésére szólított fel az Európai Parlament, arra sürgetve a tagállamokat, hogy hozzák előre egy évvel a restrikciók 2006-ban esedékes, első felülvizsgálatát.

Az Európai Parlament (EP) múlt héten elfogadott egy saját kezdeményezésű, kötelező hatállyal nem bíró jelentést, ami arra sürgeti a tagállamokat, hogy ne várják meg a 2006-os brüsszeli felülvizsgálatot, hanem mihamarabb végezzék el saját vizsgálatukat, hogy az új tagállamokból származó munkaerő okoz-e komoly torzulást a helyi munkaerőpiacon.

A csatlakozási tárgyalásokon elfogadott rendszer szerint az új tagállamok dolgozóit 2+3+2 évig nem illeti meg a szabad munkavállalás uniós alapjoga, ehelyett az egyes államok saját hatáskörben dönthetik el, hogy megnyitják-e munkaerőpiacukat a keletiek előtt. Az első, kétéves időszak lejártával (2006-ban) a tagállamoknak nyilatkozniuk kell, hogy fenntartják-e továbbra is a munkavállalási korlátozásokat. Indokolniuk azonban nem kell az esetleges “nem”-et.


A FigyelőNet információi szerint azonban a kapuk nem fognak kinyílni a magyarok előtt. “Annyi bizonyos, hogy Németország és Ausztria fenntartja a korlátozásokat” – mondta Ladó Mária, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM) Integrációs és Nemzetközi Főigazgatóság főigazgatója. A szakember szerint a többi állam sem fogja megnyitni munkaerőpiacát a nem rég csatlakozók előtt, hiába lobbizik a magyar állam több régi tagországnál is. Az EU-tizenötök ugyanis egy blokkban kezelik az újakat. Így az adatok szerint hiába csak a lengyelek bizonyultak mobilisnak Európában, a többi nemzet munkavállalása elől sem fogják elgörgetni az akadályokat.     

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.