Pénzügy

Prémiumévek a versenyszférában is

admin
admin

2005. 06. 08. 07:23

Hamarosan nemcsak a köz-, hanem a versenyszférában dolgozó, nyugdíj előtt álló alkalmazottak is részt vehetnek a prémium évek programban. Az érintettek a korábbi nyolc óra helyett napi négy órában dolgozhatnak, későbbi nyugdíjuk mégsem lesz kevesebb.

A Népszava cikke szerint október elsejétől induló program feltételei részben megegyeznek a közszférában 2005. január 1-jétől bevezetettel: azok vehetnek részt benne, akik az öregségi vagy az előrehozott öregségi nyugdíjra való jogosultságot három éven belül elérik, legalább 25 éves munkaviszonyt igazolnak, munkáltatójuk pedig a felmondás helyett legalább négy órában, részmunkaidős, határozott időre szóló szerződéssel foglalkoztatja időarányos munkabérért. A fizetés forrása a munkáltató bérkerete, ezért a program felajánlását a munkáltató mérlegelheti.

Mivel állami támogatás is kapcsolódik a javaslathoz, feltétel az is, hogy a cégnél a dolgozói létszám 10 százalékkal, de legalább öt alkalmazottal bővüljön. Így a fiatal, képezhető munkavállalókat is támogatja a program. A prémium években résztvevők járulékait a Munkaerőpiaci Alap foglalkoztatási alaprészéből egészítik ki, hogy ne érje őket hátrány a nyugdíj megállapításakor.

A foglalkoztatási törvényt módosító javaslatnak a részletes vitája a jövő héten, zárószavazása pedig június 27-én lesz.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.