Pénzügy

Prémiumévek a versenyszférában is

Hamarosan nemcsak a köz-, hanem a versenyszférában dolgozó, nyugdíj előtt álló alkalmazottak is részt vehetnek a prémium évek programban. Az érintettek a korábbi nyolc óra helyett napi négy órában dolgozhatnak, későbbi nyugdíjuk mégsem lesz kevesebb.

A Népszava cikke szerint október elsejétől induló program feltételei részben megegyeznek a közszférában 2005. január 1-jétől bevezetettel: azok vehetnek részt benne, akik az öregségi vagy az előrehozott öregségi nyugdíjra való jogosultságot három éven belül elérik, legalább 25 éves munkaviszonyt igazolnak, munkáltatójuk pedig a felmondás helyett legalább négy órában, részmunkaidős, határozott időre szóló szerződéssel foglalkoztatja időarányos munkabérért. A fizetés forrása a munkáltató bérkerete, ezért a program felajánlását a munkáltató mérlegelheti.

Mivel állami támogatás is kapcsolódik a javaslathoz, feltétel az is, hogy a cégnél a dolgozói létszám 10 százalékkal, de legalább öt alkalmazottal bővüljön. Így a fiatal, képezhető munkavállalókat is támogatja a program. A prémium években résztvevők járulékait a Munkaerőpiaci Alap foglalkoztatási alaprészéből egészítik ki, hogy ne érje őket hátrány a nyugdíj megállapításakor.

A foglalkoztatási törvényt módosító javaslatnak a részletes vitája a jövő héten, zárószavazása pedig június 27-én lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik