Pénzügy

Könnyített munkavállalás diplomásoknak

A jövőben a diplomás szakemberek számára könnyebb lesz az uniós munkavállalás. A versenyképességi tanács a héten ugyanis elfogadta a képesítések kölcsönös elismeréséről szóló irányelvtervezetet.

Ennek értelmében a szakemberek szabadon nyújthatnak szolgáltatást az EU egész területén – mondta Mészáros Gábor, az Oktatási Minisztérium (OM) Magyar Ekvivalencia és Információs Központjának főosztályvezetője. Az új jogszabály ugyanakkor hét érzékenynek számító szakma esetében meghatározza a képzési minimumkövetelményeket is. Az építészek, állatorvosok, gyógyszerészek, ápolók, általános orvosok, fogorvosok és szülészek képesítésére meghatározott, egész Európára kiterjedő egységes standardokat ír elő az irányelv.

A direktíva rögzíti, hogy a szabályozott szakmák esetében hány órásnak vagy évesnek kell lennie a képzésnek, továbbá hogy mennyi gyakorlattal kell rendelkezni az adott szakma képviselőjének. A követelmények teljesítése esetén egy Magyarországon végzett építész ugyanúgy tervezhet majd itthon, Szlovákiában vagy akár Franciaországban.

Bár már eddig is létezett hasonló szabályozás az EU-ban, az új direktíva konszolidálja az évtizedek folyamán számos változáson átesett jogszabályokat, így azok egyszerűbbé és áttekinthetőbbé válnak – jegyezte meg a főosztályvezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik