Pénzügy

Hat pályázó egy állásra

Az idén márciusban több mint 23 ezerrel kevesebb üres állást hirdettek meg a cégek országszerte, mint egy évvel korábban. A Foglalkoztatási Hivatal (FH) adatai alapján aggasztó a bejelentett álláshelyek fogyatkozása, hiszen ez 23 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest.

A 73 568 üres posztra 436 347-en vártak, vagyis egy állásra közel hat munkanélküli jutott márciusban. Keresleti-kínálati álláspiac van, amely gyorsan változik – fogalmazott a Világgazdaságnak Lukács Zsolt. A Telkes ügyvezető partnere szerint a fővárosban jóval nagyobb a mozgás, vidéken azonban másképp, lassabban működik a cégek munkaerő-felvétele. Tavaly márciushoz képest a legnagyobb lassulás a Nyugat-Dunántúlon következett be; itt 35 százalékkal kevesebb munkalehetőséget hirdettek meg.

Országszerte közel ötszáz vállalkozás 11 700 munkatársat vett fel január–márciusban. Ugyanekkor 10 283 dolgozót bocsátottak el a cégek. A két szám különbsége az első negyedév egyenlege, eszerint 1417 fővel bővült a hazai foglalkoztatás. Tavaly márciushoz képest közel húsz százalékkal nőtt az állástalan pályakezdők száma, majdnem harmincnyolcezren voltak. A diplomás munkakeresők aránya is 15,5 százalékkal emelkedett. Bár a pályakezdők elhelyezkedési esélye általában nem javult, a friss diplomások munkanélkülisége az első négy hónapban enyhült.

A kormány januártól életbe léptetett eszköztára: a járulékfizetési kedvezmény, az ösztöndíjas foglalkoztatás rendszere, valamint a hamarosan elinduló Start program egyaránt azt a célt szolgálná, hogy csökkenjen a pályakezdők, ezen belül a friss diplomások munkanélkülisége. Ez leginkább azért szükséges, mert a Foglalkoztatási Hivatal adatai azt bizonyítják, folyamatosan nő a tartósan munkanélküliek aránya. Az elmúlt évben 13 százalékkal emelkedett azon regisztráltak száma, akik egy éve vagy annál is régebb óta próbálnak elhelyezkedni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik