Pénzügy

Slágerszakok – állástalannak jelentkeznek

admin
admin

2005. 05. 05. 08:56

Idén is a közgazdász és jogász képzésekre jelentkezett a legtöbb diák, bár most végző pályatársaik nehezen és alacsony fizetéssel találnak állást. Sokan a diploma megszerzése után szembesülnek azzal, rossz lóra tettek.

Megszerezhető bérek

A Corvinus Egyetem áprilisi állásbörzéjén végzett felmérés szerint a friss diplomás közgazdászoknak átlagosan bruttó 197 ezer forintot kínáltak a cégek kezdő fizetésként. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tavaly őszi állásbörzéje után végzett összesítés alapján a pályakezdőknek ajánlott bérek között nagy volt a szórás, de az informatikusoknak átlagosan bruttó 213 ezer, a gazdasági valamint műszaki végzettségűeknek 198 ezer forintot ajánlottak a résztvevő vállalatok. Fazekas Zsolt fejvadász szerint bruttó 150-160 ezer forintért bármelyik fiatal közgazdászt felvenne egy vállalat.

Hiába tudnak egyre nehezebben elhelyezkedni a friss diplomás közgazdászok és jogászok, az Országos Felsőoktatás Felvételi Iroda (OFI) adatai szerint a most érettségizők körében továbbra is a közgazdász szak a legnépszerűbb, utána következnek a jogász képzések. Hágen Tímea, a Fővárosi Munkaügyi Központ Ifjúsági Irodájának vezetője szerint a negyed- ötödéves közgazdász hallgatók még mindig meglepődnek, ha a friss diplomások munkanélküliségi adataival szembesülnek. A számok ugyanis nem rózsásak: az Állami Foglalkoztatási Szolgálat 2005 márciusi adatai szerint a 3600 friss diplomás regisztrált munkanélküliek közel egyhatoda a közgazdászok körül került ki, az állás nélküli jogászok is több százra volt tehető. Ráadásul ez a réteg jellemzően nem regisztráltatja magát a munkanélküli központokban, így feltehetően jóval több fiatal közgazdászt és jogászt érint ez a probléma, lassan már több mint két éve.

Tájékozatlan diákok

A legtöbb tizennyolc éves diáknak fogalma sincs arról, hogy milyen diplomát érdemes szereznie, ha később könnyen el akar helyezkedni a munkaerőpiacon. A felsőoktatás jelenlegi támogatási rendszere ugyanis ellenérdekeltté teszi az egyetemeket és főiskolákat, hogy reális tájékoztatást adjanak az általuk kiadott papírok munkaerő-piaci értékéről. A feltehetően május közepén parlamenti szavazásra kerülő új felsőoktatási törvény már igyekszik érdekeltté tenni a felsőoktatási intézményeket hallgatóik munkaerő-piaci elhelyezkedési esélyeinek figyelembevételében, az ez alapján adott legfeljebb 10 százalékkal több normatív támogatás nyújtása által.

Veres Gábor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Diákközpontjának igazgatója szerint az egyetemek és munkaerőpiac közötti visszacsatolást az érettségiző diákok megfelelő informálásával lehetne elérni. Az OFI idei adatai is alátámasztják a magyar fiatalok tájékozatlansását. A slágerszakok – közgazdász, jogász, kommunikáció – végzettei már évek óta a friss diplomás munkanélküliek táborát gyarapítják, méghozzá az első helyeken.

A hallgatók zöme a végzés után szembesül a rideg valósággal: nehezen fog állást találni, és fizetési igényeit is alább kell adnia. Pedig bizonyos szakokat jellemzően azért választanak a fiatalok, hogy később ne legyen probléma az álláskeresés.

A rideg valóság

A fővárosi Ifjúsági Irodában továbbra sem csökken a bejelentkező diplomások száma. 2005 első felében a náluk megforduló 1525 fiatal munkanélkülinek 20 százaléka volt diplomás. „A tendenciák szerint a jogászok, közgazdászok, államigazgatási diplomával rendelkezők, és a művelődésszervezők tudnak a legnehezebben elhelyezkedni – nyilatkozta a FigyelőNetnek Hágen Tímea – bár már a kommunikáció szakosok és a műszaki menedzserek is megjelentek a munkanélküliek között.” Tapasztalatai szerint a gépész- és villamosmérnökök, valamint a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán végzettek még mindig könnyen és gyorsan találnak állást, csakúgy mint az informatikusok, bár az ő területükön már elindult a lassú telítődés.

A regisztrált friss diplomás munkanélküliek a fővárosban jellemzően 3-6 hónap alatt tudnak elhelyezkedni, általában a fizetési elvárásaik alatti kezdőbérrel, vagy nem a szakképzettségüknek megfelelő állásban. Fazekas Zsolt, a Hill International fejvadász cég ügyvezető igazgatója szerint a pályakezdőket még ma is gyorsan el tudnák helyezni, csak olyan bruttó bérajánlattal, amire általában nemet mondanak a friss diplomások.


vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.