Pénzügy

Fizetések 2004 – nyertesek, vesztesek

A legjobban azok keresnek ma Magyarországon, akiknek sikerül megcsípniük egy számítástechnikai vagy marketinges állást. A legrosszabbul pedig az ügyfélszolgálatosok, call centeresek, minőségfejlesztők.

Kevesebbel kell beérniük

Az alacsonyabb munkakörbe való felvétel és alkalmazás velejárója az alacsonyabb munkabér. Ha például egy számviteli főiskolát végzett vagy közgazdász diplomát szerzett diplomás pályakezdő végzettségénél alacsonyabb szintű munkakörben helyezkedik el – könyvelőként vagy értékesítési képviselőként – éves bruttó fix jövedelme 2 millió forint alatt lesz. Ezzel ellentétben, ha végzettségének megfelelően kerül alkalmazásra, akár éves bruttó 3 millió forintos fix jövedelemre is számíthat.

Százezrekkel többet vihetnek haza évente azok a magyar munkavállalók, akik a vállalatok által magasra értékelt munkakörökben dolgoznak. A legrosszabbul és legjobban fizetett munkakörök között akár 15 százalékos is lehet az éves jövedelemkülönbség – állapította meg a Hay Group Menedzsment Tanácsadó Kft. legfrissebb magyarországi jövedelemszint-felmérése.

A feladatok mellett természetesen a hierarchiában betöltött pozíció is befolyásolja a fizetések nagyságát. A 201 vállalat adatait összegző tanulmány szerint az alacsonyabb munkaköri kategóriákban dolgozók évente jellemzően bruttó 845 ezer forintot keresnek, míg a magasabb vezetői pozíciókban dolgozók fix bére éves szinten meghaladhatta a 15 millió forint is.


Munkakörtől függ a fizetés


A résztvevő vállalatoknál a marketing és IT területek vezetői többet keresnek azonos szintű munkakörökben alkalmazott kollégáiknál. Átlagosan 10-12 százalékkal magasabb a jövedelmük, mint a más jellegű vezetői vagy felsővezetői pozíciót betöltőké.

A legalacsonyabb fizetéssel az ügyfélszolgálati vezetőknek kell beérniük, de a minőségbiztosítási és a kutatás-fejlesztési munkakörök vezetői is kisebb bért kapnak, mint a piaci átlag. „Ennek az a legfőbb oka, hogy ezek a területek, bár szerepük egyre erőteljesebb, még nem tartoznak a stratégiailag kiemelt funkciók közé – véli Hettinger Tamás, a Hay Group jövedelem-felmérésért felelős munkatársa. – A cégek általában az értékteremtő tevékenységükhöz közvetlenül kapcsolódó területek vezetőit kezelik kiemelten.”

Frusztrációveszély a túlképzés miatt


Magyarországon nem egyszerűen állást találni nehéz. Még nehezebb a képzettségnek és a végzettségnek megfelelő állást találni. A Hay felmérésében résztvevő vállalatok 67,1 százaléka bizonyos munkakörök esetén túlkínálatot tapasztal a piacon. Ennek okaként a leggyakrabban megjelölt tényező a munkaerőpiacon tapasztalható túlképzés.

Mivel a fizetés nagyságát a munkakör paraméterei határozzák meg, nem pedig a munkakört betöltő személy végzettsége, előfordul, hogy túlképzett alkalmazottak alacsonyabb bért kapnak, mint a hasonló fokú végzettséget szerzett, de végzettségüknek megfelelő munkakörben dolgozók. A vállalatok 42,6 százaléka számolt be arról, hogy bizonyos munkakörökben túlképzett munkavállalókat alkalmaz.

Az alacsonyabb munkakörökben foglalkoztatottak jelentős része pedagógus (gyakran nyelvtanár), illetve gazdasági felsőfokú képzettségű. Feltehetően amiatt is, hogy ezeken a területeken megjelentek a „diplomagyártásra” szakosodott felsőoktatási intézmények. „Így viszont a munkáltatók szemében felértékelődnek például a budapesti közgázon, a Corvinus Egyetemen szerzett diplomák” – emelte ki Lukács Zsolt, a Telkes Tanácsadó Rt. fejvadásza. A képzettségüknek nem megfelelő munkakörben dolgozók természetesen kevesebbet is keresnek a szakmájuknak és végzettségük fokának megfelelően elhelyezkedett társaik, ami jelentős frusztrációt jelenthet számukra. S ez később jelentős feszültségként jelentkezhet a munkaerőpiacon. 

Ahol túlképzetteket nem foglalkoztatnak

• Adminisztratív, ügyviteli, ügyfélkapcsolati munkakörök
• Üzletkötői, területi képviselői munkakörök

A tehetség az emelés alapja

A Hay Group a diplomás pályakezdők helyzetéről idén negyedszerre készített felmérést. Ebből kiderült, hogy a frissen alkalmazott diplomások közül azoknak emelték a legnagyobb mértékben a fizetését, akiket tehetségesnek ítéltek a vezetők. A Hay Group felmérésében megkülönböztette az átlagos pályakezdőket, a hiányterületek szakemebereit és a tehetséges pályakezdőket. Ez a vállalatnál eltöltött idő növekedésével jelenthet nagy különbségeket. A tehetséges pályakezdők bére ugyanis két év után 38,7 százalékkal emelkedik, míg átlagosnak minősülő társaik csak 15,4 százalékkal.

Általában a kezdő fix bér a különböző csoportok között közel azonos, a munkakör, az elvárt képességek és a piaci nyomás határozzák meg. „A felmérésben résztvevő vállalatok 50 százaléka 1 900 000 és 2 900 000 forint közötti összegű bruttó éves fix bért ad kezdő fizetésként a pályakezdőknek” – mondta el a FigyelőNetnek Hettinger Tamás. De csakúgy, mint a tapasztalt szakembereknél, a számítástechnika, értékesítés és marketing területeken elhelyezkedő pályakezdők számíthatnak a legjobb fix bérre. A termelés és adminisztráció pedig itt is a leghálátlanabb területek közé tartozik a fizetések szempontjából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik