Pénzügy

50 felettiek foglalkoztatása esetén járó támogatás

Az állam 2004 vége óta kiemelten kezeli az 50 feletti munkavállalók nehéz munkaerő-piaci helyzetének megoldását. A járulékfizetési kedvezmény mellett a munkakipróbálás alatt az 50 feletti munkavállaló foglalkoztatásának költségeit az állam állja.

Az 50 év feletti foglalkoztatása esetén:

• ha tartós munkanélküli (legalább 6 hónapja nyilvántartott), akkor nem kell megfizetni tételes egészségügyi hozzájárulást ;

• ha munkanélküli, legfeljebb egy évig átvállalható a keresetet terhelő egészségbiztosítási (11 százalék) és-, nyugdíjbiztosítási (18 százalék) járulék (együttesen: 29 % társadalombiztosítási járulék), valamint munkaadói járulék, továbbá a munkaadót terhelő egészségbiztosítási hozzájárulás együttes összegének legalább 50 százaléka;

• ha legalább 3 hónapja nyilvántartott munkanélküli, akkor a munkabérének 70-100 százalékáig, legfeljebb 2 évig adható foglalkoztatást elősegítő (bér)támogatás (R. 11. § (6) bekezdés). ( Megjegyzés: ilyen feltételek mellett már a 45. életévet betöltöttek esetében is adható.)

• Ha a munkanélküli foglalkoztatása közhasznú munkavégzés keretében, egészségügyi-szociális, művelődési, közoktatási, környezetvédelmi tevékenységi körben valósul meg, akkor közhasznú munkavégzés támogatása legfeljebb 2 évre (1 év helyett), és a foglalkoztatás közvetlen költségei 90 százalékáig (70 százalék helyett) nyújtható támogatás, továbbá a támogatás nyújtásának nem feltétele a statisztikai állományi létszám bővülése (R. 12. § (4) bekezdés). (Megjegyzés: ilyen feltételek mellett a támogatás a 45. életévet betöltöttek esetében is adható azzal az eltéréssel, hogy a támogatás legfeljebb 1,5 évre nyújtható.)



B) Tekintettel azonban arra, hogy az idősebb korosztály munkaerőpiacra történő visszajutását számos, gyakran együttesen ható tényező gátolja, esélyeik növelése általában többféle módszer, differenciált, személyre szabott, komplex támogatás alkalmazását követeli meg.

• Ennek ad keretet az 50 évesnél idősebb munkanélküliek elhelyezkedésének elősegítését szolgáló az Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM) szervezésében meghírdetett központi program.

• A program célja, hogy a foglalkoztatáshoz kapcsolódó járulékok átvállalásán túl tegye lehetővé a személyre szabott, a helyi munkaerőpiaci helyzetnek megfelelően differenciált, a munkavállaláshoz szükséges támogatások alkalmazását.

• A program a munkaerőpiac fogadókészségének és képességének felmérésére, a lehetséges kimenetre, elérhető munkalehetőségre épít.

• A programban „a hagyományos” eszközök mellett – kísérleti jelleggel – sor kerül egy újszerű foglalkoztatást elősegítő támogatás, a „munkakipróbálás” alkalmazására. Ennek keretében az ötven éven felüli munkanélküli foglalkoztatására vállalkozó munkáltató támogatásként három hónapig megkaphatja a kifizetett munkabérnek és járulékainak teljes összegét, képzettségi szinttől függően, legfeljebb 90 ezer forint munkabér és járulékai erejéig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik