Pénzügy

Nyaralás után – hogyan viseljük el újra munkahelyünket?

A nyaralásból visszatérőt ezer e-mail fogadja, hosszú órák az értekezleteken, jelentéskészítések. Meddig elég a szabadság alatt szerzett energia? Adunk néhány jó tanácsot: hogyan lehet túlélni az első munkanapokat?

A naptól lesülve bemenni az elsötétített irodába. Bekapcsolni a számítógépet. 1300 olvasatlan e-mail. Fontos jelentések és megjegyzések az íróasztalon. Kinek van ehhez kedve? Leginkább fényképeket mutogatnánk munkatársainknak, ehelyett az elmaradást kell behozni. A kéthetes kikapcsolódás pozitív hatásai sokszor már az első munkanapon eltűnnek.

Aktívan

Az egész évre elegendő energia megszerzéséhez aktív nyaralásra van szükség. A szabadság egyszerű ténye nem elegendő ahhoz, hogy feltöltődjünk. Olyan tevékenységeket kell végeznünk, amelyeket egyébként nem tennénk, és ezért szokatlanok, nem mindennaposak számunkra. Így ezek igazi élményt fognak jelenteni, könnyebben felidézhetjük őket később is.

Készüljünk fel a sokkra

Sok munkavállaló nem készül fel az első napokra a munkahelyen. A szabadság utolsó napjain folyamatosan azt hajtogatja: “nincs kedvem megint dolgozni”, és semmit sem tesz a visszatérés megkönnyítésére.

Saját kényelmünk és pihentségünk érdekében érdemes még egy-két szabadnapot feláldozni, és a nyaralás utáni két munkanapon csupán félmunkaidőben dolgozni, hogy az ebéd után hazamehessünk. Ha erre nincs lehetőségünk, igyekezzünk az első napokra kevés kötelezettséget vállalni, csak az elmaradásra behozására koncentráljunk.

Ne szervezzünk- még a szabadság előtti optimista hangulatban – megbeszéléseket ezekre a napokra. Ne vágjunk bele rögtön kihívó és nehéz feladatokba. Így szépen átállhatunk a szabadság üteméről a munkáéra.

Magyar virtus: rögtön a mélyvízbe!

Magyarországon sem a munkaadók, sem a munkavállalók nem fordítanak figyelmet a szabadság fontosságára. Pedig a nyaralás egy-két hete az egyetlen alkalom, amikor az egész éves fáradságos munkára és stresszes életmódra felkészülhetünk. Hazai cégeknél munkapszichológus alkalmazása sem bevett gyakorlat, pedig a szakember az alkalmazottak ilyen jellegű problémájára is tud figyelmet fordítani.

Egy óriásmulti magyarországi leányvállalatánál például az a gyakorlat – mondta el a cég emberi erőforrás munkatársa -, hogy a szabadságról visszatérők az első napokon tovább bennmaradnak, rögtön túlórázniuk kell. A pihenésből visszatérőnek azonnal a mélyvízben kell kezdenie, nem csoda tehát, ha rögtön elfelejti a nyaralás kellemes emlékeit, lecsapolva ezzel a feltöltött energiaforrásokat.

Egy másik cég HR-ese szerint megengedhető, hogy a visszatérő munkatárs kicsit lazábban vegye munkáját, például fényképeket mutogasson a többieknek. Ez a hozzáállás azonban legfeljebb egy-két napig tarthat, utána ismét teljes erőbedobással kell dolgoznia. Ez a megoldás a munkavállaló szempontjából sokkal kedvezőbb.


Gombnyomásra?

Pszichológusok szerint, ha már élesen látjuk magunk előtt a nyaralás képét, és ekkor testünk egy meghatározott pontjára nyomást gyakorolunk, később a pont újra megnyomásával könnyen felidézhetjük ezt a kellemes érzést. Ha például a karunkon választunk egy pontot, amit később egy értekezlet során feltűnés nélkül megnyomunk, újra kellemes érzés tölt el minket.

Kellemes pillanatok a mindennapokban

Érdemes elgondolkodni azon, mi tette nyaralásunkat kellemessé, mitől éreztük magunkat jobban a szabadságunk alatt azonkívül, hogy nem kellett bejárnunk a munkahelyünkre. Ha külföldön más szokásokat láttunk, amelyek szimpatikusak voltak, érdemes azokat itthon, a mindennapjainkban is felhasználni. Akinek például tetszett az emberek lazasága, próbáljon meg itthon is így viselkedni.

A nyaralás kellemes élményeit később elő lehet hívni. Ha vizuális típusok vagyunk, hátradőlhetünk a székben, és felidézhetünk egy helyzetet, amiben jól éreztük magunkat. Ahogy például egy téren álltunk, milyen épületeket láttunk, milyen illatokat éreztünk. Ezzel máris energiát nyerhetünk.

Ha inkább a hallásunkra vagyunk érzékenyek, tegyünk fel egy olyan CD-t, amely a nyaralásra emlékeztet. Akiknek a tapintása kifinomult, könnyen előhívhatják a nyaralás élményeit egy zsebben lapuló kő megérintésével, vagy akár homok látványával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik