Pénzügy

Dolgozni Európában? – Oslo

admin
admin

2004. 07. 30. 13:03

Oslo télen olyan, mint egy meseváros: kis házikók a domboldalon, fák és jávorszarvasok. Ideális a nyugalmas életre vágyóknak, mert a megélhetés költségei ugyan magasak, de a fizetések is ehhez igazodnak.

Oslo a nyugalom és a tisztaság szigete. A félmillió lakosú norvég főváros központja ugyan nem szép, de csendes, hiszen a város alatt futó alagútrendszerben bonyolítják le a közlekedés nagy részét. A norvégok nagyon sok pénzt fordítanak a környezetvédelemre és a táj szépségének megőrzésére. A kertvárosi részekben szabadon sétálgató jávorszarvasokkal találkozhatunk, és a lovasrendőr lova például nem az utcára, hanem egy zsákba intézi el dolgait. Ugyanakkor az emberek a látszólag „steril” környezet ellenére sem hidegek. Nagyon segítőkészek, és szinte mindenki tökéletesen beszél angolul. Raádasul munkaerőhiánnyal küzdenek bizonyos iparágakban. Mégis, aki nem idillikus mesevárosban szeretne lakni, annak Oslo kicsit unalmas lesz.


Alkohol aranyáron

A skandináv országok közül Norvégiában a legdrágább az alkohol. Mivel az állami monopóliumok közé tartozik, szinte megfizethetetlen. Az alkoholt árusító boltok csak 17 óráig tartanak nyitva, exkluzivitásukat a ritkaságuk és megjelenésük is tükrözi. A laikus azt hihetné, egy multinacionális tanácsadó cég irodájába tértek be, nem szeszüzletbe. Üveg sehol sem látható, csak íróasztalok, kosztümös eladók és prospektusok, amelyekből a vevő válogathat. A kiválasztott italt szép dobozba csomagolják a hátsó raktárban, és a horribilis számlával együtt nyújtják át a vásárlónak.


Hajmeresztő árak

Skandináviától a legtöbb európai tart, mivel az északi országokban minden jóval drágább. Turistaként valóban hajmeresztő összeget kell fizetni még egy zsömléért is, de ha valaki norvég fizetésből él, és felhagy az átszámítgatással, jut pénze mindenre egy hónapban.


Az élelmiszer ára egyébként négy- vagy akár hatszorosa a magyarnak: egy kiló kenyeret 800 forint, egy liter tejet 650 forint körül vásárolhatunk, és egy pizza sem kerül 3600 forintnál kevesebbe. A legolcsóbb élelmiszerlánc a Rimi, a Rema 1000, a Prix és a KIWI. A legtöbbjük este 9 óráig nyitva van.


A gyorsételek közül a legnépszerűbb a norvég hotdog, a polse, ami 25-30 norvég koronába kerül. Az északon is elterjedt török specialitás, a kebab 40 norvég koronáért csillapítja az emberek éhségét. Rendkívül népszerűek a halas szendvicsek, ami egy magyar számára felüdülés lehet: 25 és 75 norvég korona között mozog az áruk.


Közlekedés – föld alatt

Oslóban a kilencvenes évek elején kezdték el kiépíteni a föld alatti alagúthálózatot, a megnövekedett forgalom csökkentésére. A projekt pénzügyi feltételeinek megteremtésére azonban útidíjat vezettek be, amit a környezettudatos norvégok meg is fizetnek. A most kiépített úthálózat megfelel az autósok igényeinek: kevés a dugó, és parkolóhelyeket is könnyen találni.


A tömegközlekedés sem ad okot stresszre a norvég fővárosban: metrók, buszok és villamosok is szállítják az embereket. Egy vonaljegy 20 korona, a sofőrnél megváltva azonban már 30 koronába kerül, míg a napi jegy 60 korona. További információk az oslói tömegközlekedési vállalat honlapján olvashatók.

Az Oslótól 50 kilométerre fekvő repülőtérről gyorsvasúton a legegyszerűbb bejutni a központba.


90-nel a sztrádán

A norvég autópályákon 90 kilométer/óra a megengedett legnagyobb sebesség. A legnagyobb Volvók és Mercedesek is komótosan gurulnak a három sáv egyikén, még akkor is, ha alig van forgalom. A semmi közepén megálljt parancsoló jelzőlámpa a jávorszarvasok átvonulását jelzi. A lámpa az állatok szagát érzékeli, és pirosra vált: a norvégok pedig akár 20 percet is elüldögélnek az autóban, mire megérkezék a jávorszarvascsalád és átbattyog az autópályán.

Munkaerőpiac – kell a norvég

Norvégia nem az Európai Unió tagja, ám a gazdasági térség részeként megkönnyítették az európaiak, köztük a magyarok munkavállalási feltételeit. A néhány éve még alacsony munkanélküliségi ráta és a dinamikusan fejlődő gazdaság munkaerőhiányt generált, ezért szívesen várták a külföldieket. Ma a munkanélküliség elérte a 4,1 százalékot, de bizonyos iparágakban, mint például az informatikában, a tanácsadásban és az egészségügyben ma is szükség van munkerőre.

A munkakeresés során érdemes felkeresni a norvég munkaerőközvetítő szolgálatot, ahol a betöltetlen pozíciókról pontos képet kaphatunk. A napilapok közül a Dagblatot és az Aftenpostent érdemes böngészni. Az interneten szintén hasznos álláskereső portálokat találunk: a www.jobnet.no, a www.digi.no, a www.mercuri-urval.no honlapok számos állást kínálnak.

Külföldiként érdemes felkeresni a norvég bevándorlási hivatalt is, ahol hasznos információkkal szolgálnak a munkavállalásról. A norvég nyelv ismerete a legtöbb állás betöltésénél feltétel, annak ellenére, hogy szinte mindenki anyanyelvi szinten beszéli az angolt. Ha valakit mégis felvesznek norvég nyelvtudás nélkül, a munkaadójának legalább egy éven át ingyenes norvég nyelvtanfolyamot kell biztosítania számára.

Stresszmentes a munkahely

Mivel a norvégok nem élnek stresszes életet, munkahelyükön is kevésbé feszültek az emberek. A legtöbben kiegyensúlyozottan és mosolyogva térnek haza a munkából. A munkaadók egyébként is kicsit lazábbak, ha valaki késik, mert sétálni volt kedve a munkaidő előtt, nem kap leszúrást a főnökétől.

Családi élet


Az idillikus környezet szinte hívogató a családok számára. Az óvodát az általános iskola követi, amely Norvégiában 10 éves. Az oktatás norvégul folyik, ha egy gyerek nem tud norvégul, a tanárnő köteles őt norvégul tanítani a tanórákon kívül.


Az általános iskola után a gyerekek a hároméves videregaende skolában folytatják a tanulmányaikat, ahol a gimnáziumszerű, egyetemre és főiskolára vezető képzés és a szakközépiskolának megfelelő, szakmát adó képzés közül választhatnak.


A megélhetés költsége

A havi megélhetéshez minimum 13 ezer norvég korona szükséges.


Kultúra és szórakozás

Hideg téli napokon nem szívesen mozdulnak ki otthonukból a norvégok, ám péntek és szombat este mindig felpezsdül a város. A mulatozás azonban csak éjjel kettőig tart, akkor ugyanis bezár majd minden bár, kocsma, szórakozóhely.

A szórakozóhelyek között mindenki megtalálja a neki megfelelőt: a 21 év alattiak nem mehetnek be alkoholt árusító helyekre (ennek ellenőrzését a norvégok komolyan is veszik), mégis találunk olyan bárokat és helyeket, ahol akár punk koncerteket is rendeznek, igaz, alkoholfogyasztás nélkül.

Természetesen a szórakozás is nagyon drága, szinte mindenhova belépőjegyet kell venni. A napi programokról a Natt & Dag ingyenes programfüzet számol be. A múzeumok közül érdemes ellátogatni a Munch múzeumba és a modern művészetek múzeumába. A nyári oslói fesztivál szintén sok érdekes és izgalmas rendezvényt kínál.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.