Pénzügy

Álláskeresés Ausztriában – címre vigyázni!

admin
admin

2004. 03. 30. 13:26

Ausztria különösen vonzza a magyar munkavállalókat: magasabb a fizetés, jobbak a munkakörülmények, közel van. Az osztrákok a kiválasztásnál tárgyilagosan távolságtartók, és alapos munkát végeznek.

A legtöbb állással kecsegtető osztrák város, Bécs két órányi autózással elérhető a magyar határtól. A másik két jelentős város, Graz és Linz már egy kicsit messzebb van, de még mindig ideálisak a magyar munkavállalók külföldi tapasztalatszerzéséhez. Bár az osztrák cégek kiválasztási gyakorlata nagyjából megegyezik a németekével, bizonyos dolgokra kiemelten figyelniük kell az ausztriai állásokat keresőknek.

Osztrákul is tudni kell

A nyelvi nehézségekre minden magyar munkavállalónak fel kell készülnie. Hiába beszél valaki folyékonyan németül, nehézségekbe fog ütközni, ha osztrák kollégáival szeretne zöldágra vergődni. Túlnyomó többségük nem szereti az úgynevezett hochdeutschot beszélni, a Németország és Ausztria között régóta tartó kölcsönös ellenszenv miatt, ezért a külföldiekkel is “osztrákul” beszélnek. A sajátságos kiejtés és a dialektusokban teljesen eltérően használt szavak megnehezíthetik a külföldi munkavállaló első heteit.

A hobbiról kicsit hosszabban

Ausztriában sem nyúlhat két oldalnál hosszabbra a múltból a jövőbe tartó kronológiai irányt követő önéletrajz. Fénykép csatolása szinte kötelező, a fotó minősége legyen jó, és az öltözet illeszkedjék az állást hirdető cég kultúrájához.

A személyes adatok között a családi állapot feltűntetését is kérik, az önéletrajz többi része megegyezik a Magyarországon elfogadottal (tanulmányok, szakmai tapasztalat, egyéb ismeretek és képességek, hobbi). Különösen fontos azonban, hogy ne legyen “lyuk” az önéletrajzban.

Mivel az osztrákok hangsúlyt fektetnek a jelentkezők személyiségére, a hobbiról és a szakmai tapasztalatról szívesen olvasnak hosszabban. Érdemes valamilyen tematikát találni a hobbik között és aszerint feltüntetni, mint például az utazás helyett “utazás a volt szocialista országokba”. Ez felkeltheti a kiválasztsát végző munkatárs érdeklődését. Az önéletrajzot, csakúgy mint hazánkban, a dátum mellett saját aláírással kell ellátni.

A pontos megszólításon sok múlhat

Kötelező kísérőlevelet csatolni az önéletrajz mellé. A tárgyilagos hangnemben megírt levélben célszerű megindokolni, hogy miért Ausztriában és miért éppen annál a cégnél szeretne dolgozni a jelentkező.

A legjobb források

Ausztriában tilos bizonyos kérdéseket feltenni az álláskeresőknek, ezt az ottani munkaadók be is tartják. A szakszervezeti tagsággal, a politikai nézetekkel, a vallási meggyőződéssel, az egészséggel, valamint a családtervezéssel kapcsolatos kérdésekre minden pályázó megtagadhatja a választ.
Ausztriában a munkaügyi központokon kívül a Der Standard, Die Presse, a Kronen Zeitung és a Kurier hétvégi kiadásaiban található a legtöbb álláshirdetés.

A címzett pontos megnevezése és címeinek felsorolása elengedhetetlen. Az álláskeresőknek feltétlenül ajánlott a kiválasztásért felelős személy beosztásának, végzettségének, egyéb akadémiai címének előzetes kiderítése! Ezért az információért érdemes odatelefonálni a céghez, az osztrákok ugyanis még a németeknél is nagyobb hangsúlyt helyeznek erre. A kapcsolattartó doktori címének lehagyása sértés, és ennek megfelelően jelentősen rontja a pályázó esélyeit.

A szakmai tapasztalatokról és a szakmai gyakorlatokról nem kell igazolást csatolni a jelentkezéshez. A diploma vagy más képzések elvégzését igazoló dokumentumok másolatát már az önéletrajzzal el kell küldeni.


Alaposan feltérképezik a jelentkezőtAz osztrákok alapos munkát végeznek a kiválasztásnál, gyakori az assessment center, pszichológiai tesztek alkalmazása, és a pozíciótól függően akár 3-4 körös interjúra is számíthat a jelentkező.

Az assessment ceneter során azt is nézik a vállalat munkatársai, hogy a jelentkező információi a cégről mennyire alaposak. A felvételi beszélgetéseken tárgyilagos és távolságtartó hangot ütnek meg az interjúztatók.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.