Pénzügy

Állásinterjú – szépek előnyben!

admin
admin

2004. 03. 10. 12:44

A külső erősen meghatározza az első benyomást, ezért kisebb eséllyel indul egy állásért az, aki szakállas, túlsúlyos, vagy ápolatlan külsejű. A jó megjelenés fél siker lehet.

A német Europressedienst által végzett, közel kétszáz emberi erőforrás vezető véleményén alapuló felmérés is megerősítette: a kiválasztásra legnagyobb befolyással lévők szerint is igaz, hogy a csinos külső nagyobb bekerülési és karrieresélyekkel kecsegtet. Akármennyire is igyekeznek a kiválasztást végzők, hogy a jelentkezők szakmai felkészültségére és belső értékeire koncentráljanak, az első benyomás nagyon is erős befolyással van a végső döntésre. Az attraktív, elegáns és ápolt emberek előnyben vannak a kiválasztásnál a többi jelentkezővel szemben – mondja Juhos Andrea karriertanácsadó, a DBM Hungary ügyvezetője.


Már a fénykép is döntő

Az önéletrajzokhoz csatolt fénykép szokása Németországból származik, de Magyarországon is egyre népszerűbb. Vannak olyan vállalatok, amelyek álláshirdetéseikben kiemelik, hogy kizárólag fotóval ellátott önéletrajzot fogadnak el. Ez gyakorlatilag egy új szűrő a kiválasztási folyamatban: a felmérés szerint HR-esek 56 százaléka nagy jelentőséget tulajdonít a fényképnek, további 23 százalékuk ráadásul nagyon fontosnak tartja a kiválasztás szempontjából.

Ezek a képek azonban semmit sem árulnak el arról, hogy a jelentkező megfelel-e az állás betöltéséhez szükséges feltételeknek. „Olyan is előfordulhat, hogy a pályázó egy olyan személyre emlékezteti leendő főnökét vagy a HR-est, akihez negatív élményei társulnak. Ilyenkor szinte kizárt, hogy behívják elbeszélgetésre, valószínűleg azonnal félreteszik az önéletrajzát, amit a sok beküldött pályázat miatt könnyen meg is engedhetnek maguknak” – árulta el a FigyelőNetnek egy magát megnevezni nem kívánó fejvadász. „Emiatt szoktuk azt tanácsolni az álláskeresőknek, hogy ha nem kérnek fényképet, ne is csatoljanak az önéletrajzukhoz. Egy túlsúlyos embernek például ez a kiesést jelentheti” – tette még hozzá Juhos Andrea.

Szépeknek áll a világ

A felmérés alapján a HR-esek háromnegyede úgy gondolja, hogy a jó külső adottságokkal megáldott emberek könnyebben meggyőzik a többieket, és jobban el tudják adni magukat. Ennek alapján 68 százalékuk arról is meg van győződve, hogy a „szép” emberek jobb karrieresélyekkel indulnak egy vállalatnál.

A túlsúly jelentősen lerontja az álláskeresők esélyeit. A kövér emberekről a tohonyaságra, lustaságra, akaratgyengeségre, asszociálnak a kiválasztást végzők is. „Automatikusan azt feltételezik róluk, hogy kevésbé terhelhetők, mint társaik – foglalta össze a karriertanácsadó. – Ezért nagy hátránnyal indulnak a felvételnél.”

Magyarországon jelenleg az is előfordulhat, hogy kizárólag azért választanak be egy nőt a vezetők közé, mert csinos. „Ha már a nőknek is képviseltetniük kell magukat a sorainkban, legalább olyanok jöjjenek, akikre jó ránézni” – gondolják a gyengébbik nem esélyegyenlőségének elvét félreértelmező magyar férfiak.

Amivel javítani lehet

Bár az első benyomást nehéz az agyból kitörölni, az első percekben a jelentkező még változtathat a csupán a külső alapján kialakult képen. Egy határozott kézfogás után érdemes az interjúztatóval közvetlen szemkontaktust tartani, egyenesen a szemébe nézni. Ilyen gesztusokkal már jóval többet elárulhatunk belső értékeinkről és tulajdonságainkról.

„Az is nagyon fontos, hogy a jelentkező készüljön fel, és gondolja át, milyen öltözet felel meg a vállalati kultúrának: öltözetét igazítsa az állásinterjún az adott dress code-hoz. Egy bankba például fekete öltöny és fehér ing a nyerő, míg egy szoftverfejlesztő cégnél inkább lazábban érdemes megjelenni” – mondja Juhos Andrea. Az ápoltság is döntő az első benyomás kialakulásánál: majdnem minden HR-es (93 százalék) döntőnek tartja az ápoltságot a kiválasztásnál.

Természetesen azoknak van a legkönnyebb dolguk, akik kapcsolataik révén próbálnak álláshoz jutni. Az ilyen jelölteket másként kezelik a kiválasztást végzők. Ennek az a magyarázata, hogy az őket beajánlók nem a külső megjelenésükre hivatkoznak, amikor az alkalmasságukat igyekeznek bebizonyítani. Ez inkább nevetségesen hangzana.

Szakáll nélkül

A németországi munkaadók különösen ódzkodnak a szakálltól. A válaszadók hetven százaléka nem szimpatizál a szakállas jelentkezőkkel. A szakállról ugyanis a tanárok és a kioktatás, vagy a művészek és a megbízhatatlanság jut az emberek eszébe. Úgy tűnik, nemcsak Európában társítanak a karriert hátráltató tulajdonságokat a szakállhoz. Az Egyesült Államokban több álláskeresési weboldalon sem tanácsolják a szakáll viselését. A bajusz ezzel szemben már megengedett.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.