Pénzügy

Öt tuti tipp állást vadászóknak

Az egész világon végigsöprő elbocsátási hullám áldozatának profi állásvadászó technikák segíthetnek, hogy az elhelyezkedni vágyók versenyéből győztesen kerüljön ki.

A munkaerőpiaci előrejelzések szerint a jövőben nehéz dolguk lesz a cégeknek, ha megfelelő és jó munkaerőt akarnak találni. Egyelőre azonban csak tömeges elbocsátásokról lehet hallani. Az álláskeresők között nagy a verseny, ma már a fiataloknak is nehéz elhelyezkedniük.

Jeffrey Christian, az egyik legnagyobb amerikai fejvadász cég, a Christian &Timbers vezetője szerint ma már csak okos és taktikus állásvadászok tudják megállnia a helyüket a harcban. How to Get the Best Jobs című könyvével szeretné megkönnyíteni az álláskeresők dolgát. Trükkök, amelyek sikerre vezetnek:

Az amerikai példa

A self made man hagyományaira alapozott amerikai modell szerint a munkanélküliség megoldásában nem az államnak vagy a cégeknek kell aktív szerepet vállalniuk, hanem maguknak a munkavállalóknak. Ebben azonban átképzéssel, releváns információk szolgáltatásával és egyéb praktikus tanácsokkal támogatják őket.

• Célzott e-mailek

Felesleges több száz e-mailben, mindenkinek szétküldeni pályázati anyagunkat. Az elektronikus levelek kilencven százaléka olvasatlanul a szemétkosárba kerül.

Sokkal hatékonyabb stratégia, ha célzottan kiválasztunk néhány céget, amelyekről bővebb információt szerzünk és ezek birtokában egy figyelemfelkeltő, speciális anyagot állítunk össze. Az e-mail tárgyával és a levél elejével, de az önéletrajzunkban kiemelten kezelt adatok kiválasztásával is felkelthetjük a cég illetékeseinek érdeklődését.

• Klisék nélkül

Összesen 30-60 másodperc áll a pályázó rendelkezésére, hogy megragadja az olvasót. Nem érdemes az álláskeresők tömegei által alkalmazott stratégiát követve, biztonságos játékosként beszállni a harcba. A fejvadászok helyzetére gondolva, akik naponta 200 jelentkező között szelektálnak, nyugodtan lehet bátor megfogalmazásokat használni.

„Kihívó feladatot keresve akadtam rá az Önök hirdetésére” – ezzel a kezdéssel a pályázati anyag beleolvad a jelentkezések tengerébe. Már az is sokat segít, ha rögtön a tárgyra térünk, és például a legutóbbi pozíciónk leírásával kezdjük a levelet.

• Fordított sorrend: először a telefon

Az eddig bevett szokások szerint az álláskeresők először az önéletrajzukat küldik el, csak utána hívják fel telefonon az illetékest. Ezzel szemben sokkal hasznosabb először azonosítani azokat a cégeket, amelyek éppen munkaerőt keresnek vagy amelyeknek a jelentkező speciális szaktudására szükségük lehet.
Érdemes ismerősök révén puhatolózni. Talán közvetlen kapcsolatot tudnak az ilyen vállalatnál, akit a pályázati anyag beküldése előtt telefonon meg lehet keresni. Így sokkal biztosabb, hogy kiemelten fogják kezelni a jelentkezőt, még akkor is, ha ajánlója nem közeli ismerőse az illetékesnek.

• Felelős hozzáállás

A felvételi interjú során nem ajánlatos mentegetőzni a korábbi munkahelyen elkövetett hibák miatt. Szidni sem tanácsos az ottani vezetést.

A személyes felelősség vállalása kelti a legnagyobb bizalmat az inerjúztatóban. Ha valaki beismeri, hogy voltak konfliktusai a munkatársaival, de azokról tárgyilagosan tud beszélni, biztosabb lehet az állás elnyerésében.

• Telefonálni nem ugyanaz, mint nyomulni

Sokan kellemetlennek tartják, vagy egyszerűen nem merik felhívni annak a cégnek a munkatársait, ahova elküldték pályázati anyagukat. Ez a nyomulósnak tartott hozzáállást Magyarországon még inkább elítélik, pedig a kitartás a sikeres álláskeresés egyik legfontosabb kritériuma.

Érdemes 9 óra előtt vagy délután 5 óra után telefonálni, mert akkor nem leszünk a megkeresett ember terhére. A telefonbeszélgetést érdemes előre eltervezni. Tudni kell, mit szeretnénk mondani, mivel indokoljuk jelentkezésünket. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik