Gazdaság

DK korrupcióellenes törvénycsomag: fizessen Tiborcz is

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
A Demokratikus Koalíció úgy döntött, hogy elvégzi az Orbán-kormány munkáját az Orbán-kormány helyett annak érdekében, hogy hazahozzuk a felfüggesztett európai uniós forrásokat, és megakadályozzuk az uniós pénzek további ellopását. Ezért megírták és a parlament elé terjesztik az antikorrupciós törvénycsomagunkat, amelyet Gyurcsány Ferenc, a DK elnök-frakcióvezetője jelentett be a múlt héten.

Ahogy közleményükben írják, ez egy grandiózus törvénycsomag, amely a közélet és a gazdaság minden szintjén fel tudja számolni a mindent átszövő korrupciót. A javaslat elfogadásával összesen 19 törvényt, valamint az Alaptörvényt is módosítaná a parlament, 47 paragrafus keretében. Ilyen átfogó, szakmai szempontból aprólékosan kidolgozott, részletes korrupcióellenes intézkedéscsomagot még soha nem fogadott el a rendszerváltás utáni Országgyűlés szerintük. A törvénycsomag a következő főbb pontokat tartalmazza:

  • korrupciós illetéket fizetnének azok a cégvezetők és cégtulajdonosok, akiknek a korrupciós ügyei miatt az EU illetékes szervei megbüntetik a magyar államot.

A korrupciós illeték „fillérre” megegyezne a Magyarországra kirótt büntetéssel. Példakánt írták, hogy ha Tiborcz István ellopja az Elios-ügy kapcsán az uniós támogatást és emiatt hazánknak büntetést kell fizetnie – ez megtörtént –, akkor a büntetés teljes összegét fizesse Tiborcz.

  • Csatlakozzunk az Európai Ügyészséghez – a törvényjavaslat megadná az ehhez szükséges jogi feltételeket.

Szorosan működjünk együtt az Európai Ügyészséggel, az EU Csalás Elleni Hivatalával és más uniós nyomozati szervekkel.

  • Több ponton módosítanák az ügyészségi törvényt, hogy a legfőbb ügyész többé ne akadályozhassa a korrupciós nyomozásokat és vádeljárásokat.

Mint írják, az Európai Bizottság egyik fő kritikája az a magyar állammal szemben, hogy a legfőbb ügyész egyszerűen nem hajlandó eljárást indítani a kormányközeli, Fideszhez köthető korrupciós ügyek kivizsgálása, az elkövetők megtalálása és felelősségre vonása érdekében.

  • Megerősítenék az Állami Számvevőszéket, bővítenék antikorrupciós feladatait, például kötelező utóvizsgálatokkal korrupciós ügyekben, korrupciós kockázattérkép készítésével és a korrupciós jellegű, közérdekű bejelentések érdemi vizsgálatával.

Hozzáfűzték, hogy természetesen a mostani vezetőit le kell váltani, hiszen Fidesz-pártkatonákként nem várhatjuk tőlük, hogy majd pont ők fognak eljárni a fideszes lopások ellen.

  • Azonnal nyilvánosságra hoznának minden olyan szerződést, amelyben adófizetői forintokat vagy uniós támogatást költ a kormány, közbeszerzéseknél pedig a teljes pályázati dokumentációt. Továbbá bemutatnák a közbeszerzésen nyertes cég alvállalkozói körét is.
  • A burkolt pártfinanszírozás visszaszorítása érdekében teljes tilalmat rendelnének el az állami propaganda terjesztésére.

Azt is rögzítenék, hogy közpénzen az állam nem folytathat politikai propagandát az állam, az önkormányzatok vagy az általuk tulajdonolt cégek fizetett hirdetései mögé bújva.

  • Állami területen megtiltanák az offshore cégekkel való szerződéskötést, és a már eddig megkötött szerződéseket felülvizsgálnák.
  • A nem átlátható tulajdonosi szerkezetű cégek hazai cégtulajdona esetén a tényleges tulajdonos kötelező cégnyilvántartási bejelentését követelné meg a törvény.
  • Részletes összeférhetetlenségi szabályokat hoznának annak érdekében, hogy a közbeszerzések előkészítésében és a döntésekben részt vevő személyek és a nyertesek között ne lehessen semmilyen kapcsolat. Így többek között kizárnák ebből a körből a közeli hozzátartozókat.
  • Elzárnák annak lehetőségét, hogy a fideszes milliárdosok által ellopott közpénzek a magántőkealapokba vándorolhassanak. Ezért jogilag megteremtenék a magántőkealapok nyilvánosságát a teljes tulajdonosi kör feltérképezése érdekében.
  • Létrehoznák a nyomozóbírói intézményt.

A nyomozóbírók a bírói szervezethez tartoznának, és az ügyészségi vezetők vagy érdekkörükbe tartozó személyek, szervezetek által elkövetett bűncselekményekben nyomoznának és látnák el a legfontosabb feladatokat.

  • Igazi pártatlan és korrupcióellenes hatósággá tennék az Integritás Hatóságot, több jogot adnának nekik, összhangban az Európai Bizottság elvárásaival.

A hatóság felülvizsgálati eljárást kezdeményezhetne, sőt magánvádlóként léphetne fel az uniós pénzekkel kapcsolatos bűncselekményekkel összefüggő büntetőeljárásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik