Gazdaság

Óriási a gond a csúcsklinikákon, nőnek az adóssághegyek

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Augusztus végére meghaladta a 86 milliárd forintot a kórházak adóssága. – figyelt fel rá az Economx. A nyári adósságrendezés második üteme július végén zárult le, ezt követően ismét meglódult az adósságállomány növekedése – erősítette meg a portálnak az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára, Rásky László.

A költségvetés vagyis az  Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) alá tartozó intézmények lejárt adósságállománya 13,8 milliárd forinttal, míg a négy orvosegyetem összesített lejárt tartozásállománya 3,8 milliárd forinttal nőtt.  Így a teljes intézményrendszer lejárt adósságállománya augusztusban 17,6 milliárd forint növekedéssel, meghaladta a 86 milliárd forintot.

A négy orvosegyetem közül kettőnél brutális mértékben emelkedett a lejárt adósság:

  • Pécsi Tudományegyetem tartozásállománya másfél milliárd forintos növekedést produkálva 7,4 milliárd forint lett,
  • Szegedi Tudományegyetemé pedig csaknem 1,8 milliárd forintos növekedéssel 8,4 milliárd forintra nőtt.
  • A Debreceni Egyetem adósságállománya viszont alig változott (+127 millió forinttal nőtt), ám meghaladta a 7,4 milliárd forintot is.
  • Továbbra is a  Semmelweis Egyetem állja leginkább a sarat – 364 millió forintos növekedéssel is alatta maradt a 2 milliárd forintnak.

Az OSZ tagvállalatainak visszajelzései is megerősítik, hogy a legnagyobb baj a három orvosegyetemnél van, emelte ki Rásky László.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik