Gazdaság

Betiltotta az erkélynapelemeket a kormány

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Néhány órával azután, hogy a Magyar Napelem, Napkollektor Szövetség tiltakozásának adott hangot a kormány által tervezett napelemes szigorítások miatt, már meg is jelent a hétfő éjjeli Magyar Közlönyben a kormány rendelete a településrendezési és építési követelmények alapszabályzatáról. Ez több mint 100 paragrafust tartalmaz, amelyek az építésügyi kereteket és ingatlantervezési szabályokat sok helyen alapvetően átírják, illetve tisztába teszik. Ezek közül az egyik a napelemek és napkollektorok elhelyezését szabályozza, a másik rész a szélerőmű-telepítések általános kereteit szabják meg – szúrta ki a januártól életbe lépő, új szabályokat a Portfolio.hu.

Az egyik ilyen új szabály, hogy

erkélyen napelem nem helyezhető el, sem önálló tartószerkezeten, sem az erkély szerkezetébe beépített módon.

A műemlékekre is tilos lesz napelemet tenni, de még ahhoz is engedély kell majd, hogy a területükre, telkükre elhelyezhető legyen. Rendelkeztek arról is, hogyan lehet elhelyezni a tetőkön, épület homlokzatán, közterületen térburkolatként, parkoló árnyékolására, illetve vegyes építésű övezetekben napelemet.

Míg Magyarországon tiltott, másutt, például Bécsben kifejezetten ösztönzik és anyagilag is támogatják az erkélyekre telepíthető háztartási napelemeket. 2024-től az osztrák főváros évi 15 millió euróval támogatja a különböző napelemes rendszerek létesítését.

A szélerőművekkel kapcsolatban a rendeletben meghatározták, hogy fő szabályként a beépítésre szánt területektől mérve egy 700 méteres védőzónán kívül lehet csak telepíteni, ahol nem terveznek beépítést, ott pedig meghatározták, hova nem lehet rakni (pl. kiváló szántók övezetébe). A Magyar Honvédség által üzemeltetett radaroktól számított 40 kilométeren, valamint a katonai repülőterektől számított 15 kilométeren belül új szélerőmű vagy szélerőműpark nem helyezhető el, a meglévő szélerőművek magassága nem növelhető, a szélerőműparkok nem bővíthetők – hirdették ki. Eddig tiltás volt szélerőművek létesítésére, illetve szélerőműstop volt érvényben 2029-ig. Legalábbis Lantos Csaba energiaügyi miniszter korábban azt mondta, 2029-nél hamarabb aligha létesülhet új szélturbina az országban, de hozzátette, mégis lehetnek olyanok, akik már korábban hozzáférhetnek a hálózathoz saját erőművükkel.

A Magyar Napelem, Napkollektor Szövetség (MNNSZ) alelnöke, Szilágyi László Facebook-posztjában, mondhatni nem üdvözölte az új szabályozást. Ezt írta:

Fel vagyok háborodva! Veszek egy nagy levegőt és egyeztetek a többi szakággal és kiadunk hivatalos állasfoglalást. Ez a nem hivatalos, hanem a magánvéleményem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik