Gazdaság

Átfogó változásra készülhetnek a Szlovákiában bevásárló magyarok

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Bemutatta konszolidációs csomagját a szlovák kormány. Noha Robert Fico miniszterelnök korábban azt hangoztatta, hogy nem kerül majd sor áfaemelésre, ez most mégis megtörténik. Az eddigi 20 százalékról 23 százalékra emelkedik északi szomszédunknál az alapkulcs. Az alapélelmiszerekre vonatkozó adót viszont 10 százalékról 5-re csökkentik, míg a többi élelmiszerre 20 helyett 19 százalékos áfakulcs vonatkozik majd – írja az infostart.hu.

A Ladislav Kamenický pénzügyminiszter által összeállított, 17 intézkedést tartalmazó konszolidációs csomag 2,7 milliárd euró értékű megszorításokkal számol, így lesz különadó és emelkedik a cégek nyereségadója is. A megszorítást egyrészt a kiadások csökkentésével, másrészt a bevételek növelésével akarja elérni a kormány. A pénzügyminisztérium szerint a konszolidációnak köszönhetően a költségvetési hiány az idei mintegy 5,6 százalékról 4,7 százalékra csökken – olvasható a portálon.

A legérzékenyebb változást az általános forgalmi adó alapkulcsának 20 százalékról 23 százalékra való emelése jelenti. Néhány kivétel azonban akad. Az alapvető élelmiszerek adóterheit a jelenleg érvényben lévő 10 százalékról 5 százalékra csökkentik. A pénzügyminisztérium egyelőre nem hozta nyilvánosságra, hogy mely élelmiszereket sorolják majd az alapélelmiszerek csoportjába. Hasonlóan alacsony adókulcs vonatkozik majd a gyógyszerekre és a tankönyvekre. A többi élelmiszerre, valamint az energiaárak egy részére 19 százalékos áfakulcsot szab ki a kormány. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a legtöbb termék ára az áfa növekedése miatt legalább 3 százalékkal emelkedik.

Hogy milyen lehet az áfacsökkentés közvetlen hatása a bolti árakra, az Magyarországon is évek óta viták tárgyát képezi. A parameter.sk szlovákiai magyar nyelvű híroldal által idézett közgazdászok szerint az alacsonyabb áfa nem eredményez automatikusan alacsonyabb árakat, a háztartások nem fognak összességében megtakarítani a csökkentett áfáknak köszönhetően, ahogy azt Robert Fico miniszterelnök vagy Ladislav Kamenický pénzügyminiszter állítja.

A 365.bank elemzője, Tomáš Boháček szerint a múltból már tudjuk, hogy a gazdaságban nem lehet hosszú távon szelektív áfakulccsal alacsonyabb árakat kikényszeríteni, mert azt előbb-utóbb felszívja a kereskedők árrése. És ez nem a „kapzsiságuk” miatt van így, hanem az alacsonyabb ár miatt megnövekedett kereslet miatt, ami arra sarkallja őket, hogy ismét emeljék a piaci árakat.

Az áfa után a legtöbb bevételt a tranzakciós adó bevezetésétől várja a kormány

„A tranzakciós adó alapkulcsa 0,35 százalék lesz, készpénzfelvétel esetén 0,7 százalék, ami alacsonyabb, mint Magyarországon” – hangsúlyozta a pénzügyminiszter. Bár a tranzakciós adó a magánszemélyeket nem érinti, a jogosítvánnyal rendelkező polgárok egy része is többet fizet majd. Az éves autópálya-matrica ára 50 százalékkal, a jelenlegi 60 euróról 90 euróra emelkedik jövőre, de nő a tehergépjárművek útdíjköltsége is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik