Gazdaság europoli

Szabad Európa: 300 millió euróra hízott a Magyarországra kiszabott uniós pénzbírság

GettyImages
GettyImages

Az Európai Unió Bírósága júniusban arra kötelezte Magyarországot, hogy fizessen 200 millió euró átalányösszeget, és a késedelem minden egyes napjára 1 millió euró összegű kényszerítő bírságot amiatt, hogy nem teljesítette a bíróság ítéletét, illetve nem tartotta tiszteletben az uniós jog szabályait, többek között a nemzetközi védelem megadására és a jogellenesen tartózkodó, harmadik országbeli állampolgárok visszatérésére vonatkozó eljárásoknál. Az ítélet jogerős, az ellen nem lehet fellebbezni.

Az Európai Bíróság júniusi ítéletével kapcsolatos egyik határidőre sem lépett a magyar kormány, így az Európai Bizottság egyfelől hozzálát a befizetetlen 200 millió eurós bírság erejéig a magyar uniós kifizetések levonásához, másfelől szerdán kiküldte az első fizetési meghagyást (a testület szóvivője szerint 93 millió euróról) a kormánynak a napi egymillió eurós büntetés behajtására, aminek kiegyenlítésére 45 nap áll rendelkezésére – értesült a Szabad Európa.

A magyar kormánynak, hogy elkerülje a napi egymillió eurós bírságot, szeptember 13-ig kellett volna bemutatnia az Európai Bizottságnak, hogy milyen intézkedéseket hozott a magyar menekültügyi rendszerrel kapcsolatos, június 13-i európai bírósági döntés végrehajtására. Mivel az Orbán-kabinet pár nappal a határidő lejárta után sem reagált hivatalosan a megkeresésre, a bizottság most megküldi – 93 napra vonatkozóan, azaz 93 millió euróról – az első fizetési kérelmet, a 45 napos teljesítési határidővel. Ezt Ujvári Balázs, a bizottság költségvetési ügyekben illetékes szóvivője jelentette be a lap kérdésére, szerdán. Ujvári hangsúlyozta, hogy az első fizetési kérelem a június 13. és szeptember 13. közötti időszakot öleli fel, azaz 93 napot. Aztán ketyeg tovább az idő és a napi 1 millió eurós büntetés.

Ha 45 nap lejártával sem történik meg a kifizetés, akkor a bizottság egy második fizetési kérelmet is küldeni fog, ezúttal 15 napos határidővel. Ezt követően a magyar tartozást az esedékes uniós kifizetésekből kezdik majd levonni. Úgy, ahogy most az a 200 milliós átalánybírság esetében történik, amit szeptember 17-ig kellett volna lerónia a magyar kormánynak, ám a bizottság szerint nem fizetett. A bizottsági szóvivő szerdán megerősítette, hogy a testület az esedékes magyar uniós kifizetések visszatartásával vagy csökkentésével megkezdi a kétszázmillió eurós hátralék behajtását. A lap bizottsági forrásokra hivatkozva azt is írta, arra vonatkozóan nincsenek előírások, hogy a levonás egy összegben vagy több lépcsőben történjen-e.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik